"Kans is heel klein dat bron van salmonellabesmetting ooit nog achterhaald wordt"

Traiteurbedrijf Esthio uit Harelbeke mag vandaag opnieuw maaltijden leveren aan scholen. Esthio werd verantwoordelijk gehouden voor de salmonellabesmetting in tientallen scholen in Oost- en West-Vlaanderen, maar dat werd niet officieel vastgesteld. "De kans is zeer klein dat we ooit nog zullen kunnen achterhalen wat juist de bron van de besmetting was", zegt de woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Traiteur Esthio uit Harelbeke mag na de salmonellavergiftiging van twee weken geleden weer maaltijden leveren aan scholen. Het Federaal Voedselagentschap en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zagen geen reden meer om de traiteur nog langer op non-actief te houden. Alle testen waren negatief en er werd ook een grondige reiniging van de zaak en de betrokken scholen uitgevoerd.

We zijn er nog altijd zeker van dat de besmetting terug te vinden is bij de traiteur

Joris Moonens, woordvoerder Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

De stalen die onderzocht werden, hebben geen uitsluitsel gegeven waar de besmetting vandaan komt. Toch blijft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid overtuigd dat de besmetting bij de traiteur ligt. “We zijn er nog altijd zeker van dat die terug te vinden moet zijn bij die traiteur”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Het is nog altijd de enige gemeenschappelijke factor tussen al die scholen en de zieke kinderen.”

Maar dit is niet aan te tonen en of dit ooit zal gebeuren, is heel onzeker. “Aangezien het staalonderzoek afgerond is en er alleen maar negatieve resultaten gevonden zijn, is de kans zeer klein dat we ooit nog zullen kunnen achterhalen wat juist de bron van de besmetting was”, zegt Joris Moonens.

De kans is zeer klein dat we ooit nog de besmettingsbron zullen kunnen achterhalen

Joris Moonens, woordvoerder Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Het Vlaams Agentschap bekijkt nog andere pistes om de besmettingsbron te achterhalen, maar hoopt ook hier niet te veel: “We bekijken nog altijd wel epidemiologisch hoe die uitbraak is gebeurd, met feedback gekregen op enquêtes van leerlingen en ouders. Maar om daar echt een bron uit te gaan achterhalen, achten we de kans zeer klein”, verduidelijkt Moonens.

Of het uitzonderlijk is dat een besmettingsbron niet achterhaald kan worden? Moonens zegt zelf hier geen specialist in te zijn, maar denkt dat dit best wel kan. “Soms heeft het te maken met het geluk dat je hebt bij de keuze van de stalen.”

Meest gelezen