Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS verplaatst 1.600 migranten naar gevangenissen

In de Verenigde Staten zijn 1.600 mensen die gearresteerd werden aan de grens met Mexico naar federale gevangenissen gebracht. Door het zerotolerancebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump ten aanzien van illegale migratie hebben normale detentiecentra geen plaats meer om extra migranten te huizen. Het is de eerste keer dat de Trump-administratie op deze schaal gebruik maakt van federale gevangenissen om de migranten op te vangen. 

De migranten worden verspreid over vijf gevangenissen in verschillende staten. Duizend van hen gaan naar één gevangenis in Californië, waardoor honderden gevangenen verplaatst zijn naar een medium-security afdeling. Volgens de Amerikaanse immigratiedienst Immigration and Customs Enforcement (ICE) gaat het om een tijdelijke oplossing van vier maanden, tot de illegale grensoversteken verminderen of er meer detentiecentra gebouwd zijn. 

Migranten uit Centaal-Amerika voor de grensovergang van El Chaparral in Mexico.

Trump maakte in zijn verkiezingscampagne al duidelijk dat hij de illegale migratie vanuit Mexico wilde aanpakken. Vroeger werden migranten zonder strafblad terug vrijgelaten terwijl ze wachtten op hun rechtszaak, maar Trump schafte dit "catch-and-release"-beleid af.  In April dit jaar werden meer dan 50.000 mensen aangehouden aan de grens, 16.000 meer dan in april 2017. De migratiestroom zelf slinkt dus nog niet.

Ouders zonder kinderen

"Onze federale gevangenissen zijn ontworpen om de ergsten van de ergsten vast te houden," vertelt Ali Noorani van het National Immigration Forum aan Reuters. De migranten zitten er dus niet op hun plaats en zijn er veel kwetsbaarder. Vakbondsleiders van gevangenissen in Californië, Texas en Washington meldden Reuters ook dat het personeel te weinig tijd had om de gevangenissen voor te bereiden op de komst van het grote aantal migranten.

Daarnaast komt er zowel uit het binnenland als het buitenland veel kritiek op het omstreden beleid om ouders na arrestatie van hun kinderen te scheiden. Onder de 1.600 migranten die naar federale gevangenissen gebracht worden, zouden ook ouders zijn die door de grensautoriteiten gescheiden werden van hun kinderen. 

"Geen familiebreuken meer": mensen betogen tegen het nieuwe beleid in Los Angeles, 7 juni 2018.
AFP or licensors

Meest gelezen