Videospeler inladen...

Wereldzeeën bevatten veel meer dier- en plantensoorten dan gedacht

Ondanks alle doemberichten over de tonnen plastic die in onze zeeën rondzwerven, blijkt het met het leven in onze zeeën nog niet zo slecht gesteld. Zo hebben onderzoekers in de afgelopen 10 jaar meer dan 20.000 tot dan toe onbekende zeedieren en zeeplanten ontdekt.   

In het Wereldregister voor Mariene Soorten (WoRMs) zijn vandaag, op Wereldoceanendag (8 juni),  242.500 dier- en plantensoorten opgenomen. Bijna een tiende van dat aantal (21.554) is ontdekt in de afgelopen 10 jaar. Maar wetenschappers denken dat er nog veel meer dieren en planten in onze zeeën te ontdekken zijn. Ze vermoeden dat er in werkelijkheid tussen de 300.000 en de 2 miljoen soorten in onze zeeën leven.

Alle bekende soorten zijn samengebracht in de WoRMs-gegevensbank. Die bestaat intussen 10 jaar, en wordt bijgehouden door 300 wetenschappers van over heel de wereld. Elk jaar worden er ongeveer 2.000 nieuw ontdekte soorten aan toegevoegd. Meestal gaat het om week- en schaaldieren, of soorten uit nauwelijks bestudeerde leefomgevingen.

Top-20

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van WoRMs hebben de wetenschappers die de gegevensbank beheren een top-20 opgemaakt van hun favoriete soorten. De soorten zijn gevonden in de afgelopen 10 jaar en zijn geselecteerd op basis van hun verschijningsvorm, hun bijzondere leefgewoontes of hun belang voor wetenschap of publiek.   

Bekijk hieronder een selectie.

Primitieve Palau-grotpaling of Protanguilla palau
WoRMs

De primitieve Palau-grotpaling is acht jaar geleden ontdekt in een onderwatergrot in de Palau-eilandenarchipel in Oceanië. De paling is zo uniek dat wetenschappers er een nieuwe familienaam voor moesten bedenken.  Het dier zou zich 200 miljoen jaar geleden hebben afgeplitst van de andere palingen en kan - gezien zijn ouderdom - beschouwd worden als een "levend fosiel".   

Harry Potter heldenkrab of Harryplax severus

Deze minuscule krab is nauwelijks een centimer groot en is ontdekt tussen het puin van koraal voor het eiland Guam in Oceanië. Het dier is genoemd naar Harry Potter,  als eerbetoon aan zijn oorspronkelijke vinder (Harry Conley) die een gave bleek te hebben voor het vinden van onbekende diersoorten. 

Marianen-slakvis of Pseudoliparis swirei

De Marianen-slakvis is ontdekt in de diepste plek op aarde, de Marianentrog in de Stille Oceaan.  De slakvis is er aangetroffen op een diepte van 8.000 meter, en is voor zover bekend de enige vis die op een dergelijke diepte kan overleven.  De druk van het water is er namelijk immens. De slakvis voedt zich er met garnalen en schaaldiertjes.  

Meest gelezen