WK voetbal 2014: 'gilf' Jan Mulder, blote Kroaten en een enthousiaste Axelle

Vanaf donderdag is het weer al voetbal wat de klok slaat, met de start van het Wereldkampioenschap in Rusland. Zeker de wedstrijden van de Rode Duivels zullen in veel huiskamers en daarbuiten met het nodige enthousiasme gevolgd worden. Maar zoals steeds zullen niet alleen de prestaties voor de nodige ophef en discussies zorgen, vaak krijgen tijdens een dergelijk groots evenement ook andere, extra-sportieve gebeurtenissen meer dan de gebruikelijke weerklank. Hier spelen vooral sociale media dan een doorslaggevende rol. Zoals ook gebeurde tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, 4 jaar geleden. Daarom deze opfrissing.

 

1. Het "fenomeen" Jan Mulder

De populariteit van voetbalanalist Jan Mulder steeg naar ongekende hoogten en dat merkten ook de Nederlandse media op. Met omschrijvingen en titels als "Vlaamse vrouwen geilen op Jan", "Mastodont Jan", "Gilf Jan valt in de smaak bij vrouwen" of "Vlaamse vrouwen glijen op voetbal-gilf" beoordeelden de Nederlandse media wellicht met enige jaloezie het succes van Mulder op de Vlaamse televisie. En een 'gilf' bleek dan de grootvader te zijn met wie vrouwen wel een nachtje fysiek wilden doorbrengen.

Mulder liet het allemaal graag over zich heen komen en leek er zelfs niet om te malen dat hij op de avond van de finale te laat in de studio van het WK-programma "Diabo" op Canvas aankwam. "Praat even, ik moet een broodje hebben", aldus Mulder met de haren nog in de war nadat hij zich verslapen had:

Videospeler inladen...

2. De blote Kroaten

Verontwaardiging was er bij het Kroatische voetbalelftal, toen foto’s van hun blote konten en piemels (weliswaar zedig afgeschermd door lachende emoji’s)  de wereld rondgingen. Een aantal sterspelers had immers naakt rond het zwembad gedold en dat konden paparazzi niet zomaar laten voorbijgaan. Het resulteerde in een aantal wazige foto’s en in een pruillip bij de Kroatische spelers.

Maar niet iedereen in Kroatië bleek ontevreden, zoals de toeristische website Like Croatia: "Wat een onbetaalbare reclame op wereldschaal voor Kroatië, nu men weet wat voor knappe mannen men daar kan ontmoeten. We gaan zeker een stijging meemaken van het aantal toeristen dat op zoek is naar romantiek." De Kroatische filosoof Srecko Horvat besloot in The Guardian alvast droogweg: "Het is nu eenmaal heet in Brazilië, en, ja hoor, voetbalspelers kleden zich soms helemaal uit."

3. De immer "afblokkende" VS-doelman

Een record aantal reddingen schreef hij op zijn naam, maar doelman Tim Howard moest toch samen met de Amerikaanse ploeg de duimen leggen voor de Rode Duivels in de achtste finales. Maar Howard was toen in de VS al tot heldenstatus verheven en dat leverde hem een persoonlijk telefoontje van de toenmalige president, Barack Obama, op. "Tim, ik weet niet hoe je de massa zal overleven wanneer jullie terugkeren. Je zal je baard moeten afscheren zodat ze je niet herkennen", grapte Obama alvast.

Een warm welkom was dus het minste wat de Amerikanen hem konden bieden bij zijn terugkeer. Maar dat betekende niet dat alles toegelaten was. Toen een van de fans die hem stond op te wachten een knuffel wilde geven, liet Howard duidelijk merken dit niet te waarderen. "Another amazing block", concludeerde celebritywebsite TMZ dan maar. Die beelden (met de geweigerde knuffel op 0:50) gingen daarna viraal:

4. De enthousiaste supporter Axelle Despiegelaere

Zelfs Ian Thomas wilde wel eens met haar op een terrasje naar het voetbal kijken. Dat liet hij alvast via Twitter weten toen hij Axelle Despiegelaere in de tribune had zien supporteren voor de Rode Duivels in hun wedstrijd tegen Rusland. Niet alleen hij bleek erg enthousiast, maar zowel de binnenlandse als de buitenlandse media besteedden veel aandacht aan het 17-jarige meisje uit Izegem, die daardoor even "een wereldwijde hype" werd.

"Dat die foto's zo snel rond zouden gaan, hadden we echt nooit verwacht", aldus Despiegelaere toen op Studio Brussel, "MNM, Q-Music, VTM, allemaal hebben ze mij gecontacteerd. Dat is echt wel speciaal." In ieder geval werd haar verhaal vergeleken met wat Pamela Anderson overkomen was. Zij woonde immers geheel anoniem een Canadese footballwedstrijd bij, om even later een echte wereldster te worden. Zo’n vaart liep het intussen niet voor deze West-Vlaamse supporter.

5. De beet van Luis Suarez

"Het is helemaal niet gegaan zoals jullie beschrijven. Ik wou niet bijten." Zo probeerde Luis Suarez zich nog te verdedigen, nadat hij tijdens de wedstrijd Uruguay-Italië zijn tegenstander Giorgio Chiellini in de schouder had gebeten. Maar toen was het kwaad al geschied en was hij door de FIFA al voor 9 interlands geschorst. Volgens de Disciplinaire Commissie van de FIFA gebeurde de beet immers "doordacht, opzettelijk en zonder provocatie".

"Maar ik verloor mijn evenwicht bij de botsing en viel op mijn tegenstander", aldus Suarez nog. Reden genoeg voor Twitteraars om hun creatiefste kant te tonen. Dat deden ze dan ook massaal want het bijtincident werd even een 'trending topic' op het sociale medium. Hier beneden kunt u een aantal reacties lezen, na eerst de beelden van het incident zelf:

Meest gelezen