Zin in muziek van Bobbejaan of gratis kinderfeest? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Kinderen boven in Brussel

Kent u SuperVliegSuperMouche al? Wat 7 jaar geleden begon als een bescheiden kinderfeest is uitgegroeid tot een groots én gratis kinderkunstenfestival, in een van de mooiste parken van Brussel. Meer dan 30 organisaties palmen dit weekend het Park van Vorst in. U kunt er voorstellingen bijwonen, concerten meemaken, knutselen of gewoon genieten van de sfeer, en dat allemaal in openlucht. Vorig jaar - toen het festival maar 1 dag duurde - telde de organisatie 15.000 fans, dat cijfer zou dit weekend dus wel eens kunnen verdubbelen. Deze link toont u een handig plannetje van het festivalterrein.

Meer kindervreugd in Brussel

Ook BRONKS, het Brusselse theaterhuis voor jong publiek, viert feest dit weekend. Met de dubbelzinnige titel "C'est party" sluiten ze het theaterseizoen af met enkele (soms gratis) kindervoorstellingen en een barbecue op het plein. De theatermakers vertellen u meteen ook wat het volgende seizoen in petto heeft. 2 (super)vliegen in 1 klap.

Bronks is dit jaar trouwens opnieuw geselecteerd voor het Theaterfestival in Antwerpen. Dat festival programmeert vanaf eind augustus nog één keer de meest interessante theatermakers van het bijna afgelopen seizoen. Bronks werd genomineerd met "Geef mijn hand terug", een stuk dat een ongeneeselijke ziekte bespreekbaar wil maken voor een jong publiek. Als u die pakkende voorstelling  wil zien, vindt u in het artikel hiernaast alle informatie. 

Nog meer kindervreugd, in Antwerpen

Een kinderhand is gauw gevuld, maar dit weekend wordt het ouders wel érg makkelijk gemaakt. Niet alleen in Brussel, ook in Antwerpen kunt u terecht voor het gratis straattheaterfestival "Kwartier op stelten".  De wijk 't Groen Kwartier (daar waar Sergio Herman en Nick Bril de plak zwaaien in The Jane) wordt - letterlijk en figuurlijk - op stelten gezet door circusartiesten en straattheatermakers. Let vooral op de kazoofanfare "Moed en Volharding", zij brengen een ode aan de fanfares van weleer. Hoe dat klinkt, hoort u hieronder:

Gratis naar de jodelende fluiter

Bobbejaan Schoepen krijgt een eigen plein en een eigen monument in Lichtaart, dat vandaag wordt ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister van cultuur Sven Gatz.

Om dat te vieren brengen Guido Belcanto, Barbara Dex, Mauro Pawlowski, Jan De Smet en anderen een ode aan een muzikaal monument. Vanavond dus een gratis herdenkingsconcert en een volksfeest waar iedereen welkom is. De verlichte Schelde stroomt eventjes door Kasterlee, jodelen is tijdelijk toegestaan en de cafés hebben hopelijk genoeg drank ingeslagen. Want er is naar het schijnt niets zo erg als een café zonder bier:

Europese Bunkerdag

Veldbatterijen, radiotelegrafieposten, weerstandsnesten, ... Ontdek een parallelle wereld - en een heel eigen woordenschat - tijdens de eerste Europese Bunkerdag. Vandaag al kunt u in Nederland de bunkers van de Tweede Wereldoorlog gaan verkennen, morgen bent u bij ons aan de kust welkom om de restanten van de Atlantikwall te (her)ontdekken

Ook in Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Noorwegen kunt u dit weekend trouwens de oorlogsgeschiedenis herbeleven.

Et pour les Parisiens la même chose

We blijven nog even in hetzelfde buitenland, want na de donkere bunkers in Normandië kunt u in Parijs dit weekend terecht voor een uitzonderlijk bezoek aan het grootste glazen dak van Europa. "Le grand palais", vlakbij de Champs-Elysées, heeft de afgelopen 118 jaar al talloze tentoonstellingen, modeshows, veilingen en beurzen gehuisvest, maar het lege gebouw is zelf ook erg de moeite. Vergaap u nog tot zondag gratis aan 13.500 vierkante meter glas en staal. Ook volgend weekend kunt u er nog terecht. Prettig weekend!

Meest gelezen