Ze leerde Sean Connery "Bond. James Bond" zeggen: allereerste Bondgirl Eunice Gayson overleden

De Britse actrice Eunice Gayson (90) is overleden. Ze was de allereerste Bondgirl. En ze stelde een nerveuze Sean Connery op zijn gemak toen hij de allereerste keer zijn naam in de film moest zeggen: "Bond. James Bond"

De Britse actrice Eunice Gayson is op 90-jarige leeftijd overleden. Ze zat samen met Sean Connery aan de pokertafel toen hij de allereerste keer het beroemde zinnetje moest zeggen waarmee hij zichzelf voorstelt als: "Bond. James Bond".

Hij haspelde alles door elkaar en zei dingen als Sean Bond, James Connery tot er wanhopig "Cut! Cut! Cut!" klonk.

Eunice Gayson

Sean Connery was behoorlijk nerveus bij de opnames van de allereerste Bondfilm "Dr. No". Hij kreeg zijn signatuurzinnetje maar niet gezegd, vertelde Eunice Gayson: "Hij moest zeggen Bond, James Bond. Maar hij haspelde alles door elkaar en zei dingen als Sean Bond, James Connery tot er wanhopig 'Cut! Cut! Cut" klonk."

In "Dr. No" speelt Eunice Gayson de rol van Sylvia Trench. Ze ontmoet 007 aan de speeltafel in het casino "Le Cercle Club". Na verlies verhoogt ze zonder verpinken haar bod en James Bond zegt: "Ik bewonder uw moed, Miss, euh... ?"

"Trench. Sylvia Trench. Ik bewonder uw geluk, Mr... ?

"Bond. James Bond."

Op aangeven van regisseur Terence Young nam Gayson de nerveuze Connery mee naar de bar. Na een stevige borrel wist Connery uiteindelijk zijn beroemde zinnetje feilloos te brengen.

Hoewel vooral de Zwitserse actrice Ursula Andress als Bondgirl Honey Ryder bij veel kijkers in het geheugen gegrift staat - met name in de scène waarin ze in bikini uit de zee stapt - is Eunice Gayson wel degelijk de allereerste Bondgirl.

Eunice Gayson is ook de enige Bondgirl die als hetzelfde personage in twee Bondfilms te zien is. Behalve in "Dr. No" dook ze ook op in "From Russia with Love". Maar ze was in geen van beide films te horen. Haar stem werd telkens gedubd door Nikki van der Zyl.

Eunice Gayson was ook te zien in diverse "Hammer"-horrorfilms zoals "The Revenge of Frankenstein" uit 1958. Verder speelde ze mee in succesvolle tv-series als "The Saint" en "The Avengers", telkens aan de zijde van Roger Moore - een latere vertolker van James Bond. 

Meest gelezen