Video player inladen...

Wat staat er op het spel? En wie draait op voor de kosten? Alles wat u moet weten over de top in Singapore

Morgen begint de eerste topontmoeting ooit tussen een Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider. Wat staat er op het programma? Wat hopen beide leiders te bereiken? En wie betaalt de rekening? 

1. Wat staat er op het programma?

De bedoeling van deze top is te praten over de "denuclearisering" van het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea heeft vorig jaar zowat de hele wereld doen schrikken met zijn nucleaire testen die moesten bewijzen dat het in staat is om de Verenigde Staten te treffen. Sinds het diplomatieke charmeoffensief van Kim Jong-un - de deelname aan de Olympische Winterspelen, ontmoetingen met de presidenten van Zuid-Korea en China - is de toon gemilderd. Kim zou bereid zijn om te "denucleariseren".

Maar op welke termijn wil hij dat doen? Gaat hij heel zijn nucleaire arsenaal vernietigen of enkel zijn intercontinentale raketten? Wat verwacht hij in ruil? Moeten de Verenigde Staten ook hun troepen en wapens weghalen uit Zuid-Korea? Normaal wordt over dit soort essentiële zaken maandenlang onderhandeld tot alles tot in detail op papier staat. Dat is nu niet gebeurd, volgens Trump is dat ook niet nodig. Hij noemt de ontmoeting zelf een "get to know you kind of situation”, een eerste afspraakje als het ware.

2. Wat staat er mogelijk nog op het programma?

President Trump zou  maar wat graag willen uitpakken met een vredesakkoord dat officieel een einde maakt aan de Koreaanse oorlog. In 1953 eindigde die oorlog tussen Noord-Korea -gesteund door het Chinese Volksleger- en Zuid-Korea -gesteund door het Amerikaanse leger en een internationale coalitie waaronder ook ons land- met een wapenstilstand. Een formeel vredesverdrag kwam er nooit. Trump zou graag de Amerikaanse president zijn die daar zijn handtekening onder zet. Een hinderpaal is wel dat de president van Zuid-Korea er in Singapore niet bij is, net zomin als de Chinese president Xi Jinping. 

Christenen in Singapore bidden voor een goede afloop van de top.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

3. Wat zit erin voor president Trump en de VS?

Voor president Trump zou een "geslaagde top" een opsteker zijn die hem binnenlands en internationaal respect oplevert, na de interne onderzoeken en het recente debacle op de G7. Hij zou kunnen uitpakken met een "veiliger Amerika", en een bijdrage aan "world peace". Daarmee toont hij aan dat hij iets kan wat zijn voorgangers –president Clinton, Bush en Obama- nooit gekund hebben, het Noord-Koreaanse regime tot toegevingen dwingen. En bewijst hij dat hij een echte staatsman is die eigenlijk wel de Nobelprijs verdient.  En misschien denkt hij dat er wel geld te verdienen valt met de opening van de Noord-Koreaanse economie, een Trump Tower in Pyongyang bijvoorbeeld. 

4. Wat zit erin voor Kim Jong-un en Noord-Korea?

De ontmoeting met Trump alleen al levert Kim Jong-un de legitimering van zijn regime op waar zijn vader en grootvader jarenlang naar gestreefd hebben. Geen van hen is er ooit in geslaagd een Amerikaans president te ontmoeten. De opheffing of eventuele verlichting van de economische sancties is natuurlijk ook een pluspunt. Het zullen vooral de gewone Noord-Koreanen zijn die daarvan profiteren. 

Maar ook een vredesakkoord is iets waar Noord-Korea al jaren naar verlangt:  het zou een krachtig argument zijn om het vertrek te eisen van de tienduizenden Amerikaanse soldaten uit Zuid-Korea. Wat er niet meteen inzit voor de duizenden politieke gevangenen in Noord-Korea is een verbetering van de mensenrechtensituatie. Dat thema staat niet op de agenda in Singapore. 

5. Wat verwachten de buurlanden van Noord-Korea ervan?

De Zuid-Koreanen zijn verheugd dat president Trump de uitnodiging van leider Kim heeft aangenomen. President Moon, die droomt van de hereniging van Korea, heeft zelf matchmaker gespeeld in Washington. De Japanners zijn iets argwanender: zij vrezen dat Kim in het beste geval alleen afstand zal doen van zijn langeafstandsraketten, maar zijn korteafstandsraketten zal behouden. Bovendien zijn ze bevreesd voor de toenemende invloed van China in de regio als de VS een belangrijk deel van zijn troepen zou terugtrekken.

China ten slotte heeft het meest te winnen bij een positief resultaat: het staat te popelen om de zieltogende economie van Noord-Korea te helpen "opkrikken", met Chinees geld en naar Chinees model. De relatie tussen Kim en Trump mag wel niet te close worden, want het is belangrijk dat Noord-Korea een "communistische" buffer blijft tussen China en democratisch Zuid-Korea. 

Het hotel in Singapore waar de top zal plaatsvinden.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

6. Wat verwachten de Korea-kenners ervan?

Die zijn bijna zonder uitzondering pessimistisch. "President Trump loopt met zijn ogen dicht in de val van Kim Jong-un", zeggen er velen. Of: "Hij is bereid om alles weg te geven als hij maar met een "overwinning" naar buiten kan komen." "Slecht theater, een mediacircus", voorspellen anderen. Verschillende experten wijzen erop dat het niet de eerste keer is dat de Noord-Koreanen beloven om te "denucleariseren". Maar voor het zover is, komt er altijd een hobbel op de weg en begint alles weer van voren af aan. Bovendien heeft Kim al laten verstaan dat hij niet in een "Libië-scenario" wil stappen. Acht jaar nadat leider Khadaffi zijn nucleair programma had stopgezet, steunde de VS een oorlog in Libië die hem uiteindelijk fataal werd. 

7. En wie betaalt de rekening?

Kim Jong-un heeft niet de gewoonte om voor zijn reiskosten te betalen. Toen een delegatie atleten en "applausmeisjes" deze winter naar Zuid-Korea reisde, werd de volledige rekening betaald door Zuid-Korea. Ook de top in de DMZ (gedemilitariseerde zone) tussen beide leiders werd betaald door het zuiden. In Singapore verblijft Kim in een van de duurdere luxehotels waar een presidentiële suite al snel 6.000 dollar per nacht kost. Volgens anonieme bronnen in het Witte Huis zou de VS naar een discrete manier zoeken om de hotelrekening van de Noord-Koreaanse delegatie te betalen, maar dat werd even later officieel ontkend.

China heeft alvast een vliegtuig van Air China naar Pyongyang gestuurd om Kim ter plekke te krijgen, nadat er twijfels waren gerezen over de vliegwaardigheid van zijn eigen Sovjet-jet. En de rest van de rekening zal gastland Singapore mogen ophoesten: de extra security, de limousines en het perscentrum voor de duizenden journalisten, een bedrag dat wordt geraamd op meer dan 12 miljoen euro.  En dan is er nog de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens die vorig jaar de Nobelprijs voor de vrede won. De organisatie wil een deel van haar prijzengeld besteden aan deze "historische kans om bij te dragen aan een kernvrije wereld". 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen