AFP or licensors

Amerikaanse militair omgekomen bij vuurgevecht in Somalië

Een Amerikaanse militair is vrijdag omgekomen bij een vuurgevecht in Somalië. Bij de aanval raakten ook vier andere Amerikaanse militairen en een Somalische soldaat gewond. Dat bevestigt het Amerikaanse militaire hoofdkwartier voor Afrika, Africom. Volgens Amerikaanse media was het slachtoffer een lid van de speciale eenheden.

De Amerikanen maakten samen met Somalische en Keniaanse soldaten deel uit van een 800-koppige troepenmacht die een operatie uitvoerde in de buurt van de plaats Jamaame, in de deelstaat Jubaland. Daar werden ze door de radicale islamisten van al-Shabaab, die de aanval zelf opeisten, beschoten met geweren en mortiervuur.

Eén Amerikaanse militair kwam daarbij om, terwijl vier anderen gewond raakten. Volgens Africom werd een van de gewonden verzorgd in het veld en werden de drie anderen geëvacueerd. "Het doel van hun missie was om al-Shabaab uit het gebied te verdrijven", luidt het.

In Somalië zijn ongeveer 500 Amerikaanse troepen actief in de strijd tegen radicaal-islamistische milities. Het merendeel van hen zijn leden van de speciale eenheden, waaronder de SEALs van de zeemacht, de Green Berets ("groene baretten") van de landmacht en de Marine Raiders van het marinierskorps.

Meest gelezen