Videospeler inladen...

VS-president Trump vroegtijdig weg van G7-top, maar toch gezamenlijke slotverklaring

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de G7-top van belangrijkste industrielanden in Canada vroegtijdig verlaten. Hij waarschuwde de andere leden van de G7 om geen tegenmaatregelen te nemen tegen de Amerikaanse handelssancties. Toch is de G7 erin geslaagd met een slotverklaring te komen waarin de deelnemers het belang van vrije wereldhandel beklemtonen, hoewel er ook enkele toegevingen aan de Amerikaanse president zijn gedaan.

"We hebben de top afgesloten", zei Trump. Hij verliet de top duidelijk voor het officiële einde en gaf een statement. De bijeenkomst werd overschaduwd door onenigheid tussen de Verenigde Staten en de andere leden, over onder meer invoerheffingen en het lidmaatschap van Rusland. Dat Trump de G7 vroegtijdig verlaat, wordt algemeen gezien als een teken van minachting. De Amerikaanse president reist naar Singapore, waar hij dinsdag de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal ontmoeten.

Over de G7 zei hij dat de gesprekken over handel "uitermate productief" waren. Hij zou zijn partners "een vrijhandelszone voor de G7" voorgesteld hebben, "zonder taksen, subsidies of barrières".

De relaties met de andere leiders gaf Trump een score van 10 op 10, waarbij hij in het bijzonder de Canadese premier Justin Trudeau, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde. Mochten er evenwel vergeldingsmaatregelen komen op de Amerikaanse importheffingen, dan zou dat "een vergissing" zijn, zei hij ook.

G7 min VS blijft misnoegd achter

Eerder vandaag had de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland nog uitgehaald naar de extra Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium, die de VS officieel wegens "redenen van nationale veiligheid" opleggen. "Het is een illegale beslissing die volledig ongegrond is", zei ze. "Canada vormt geen bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten."

Ook de Europese leiders van de G7 hebben opnieuw hun ongenoegen geuit over de importtaksen. Daarnaast klaagde ook Japan aan dat de beslissing van de VS de vrije markt verstoort.

Slotverklaring, ondanks meningsverschillen

Vanavond laat kon de Canadese premier Justin Trudeau dan toch uitpakken met een slotverklaring, ondertekend door alle deelnemende landen.

De G7 landen delen bezorgheden, onder meer over het plastic in de oceanen, maar zes van de zeven investeren samen met de Wereldbank extra in gelijke kansen voor vrouwen en onderwijs. 

Trudeau laat ook duidelijk verstaan dat het handelsconflict niet voorbij is.  Hij geeft Canada als voorbeeld en zegt dat de hoge Amerikaanse invoertarieven voor staal en aluminium een bedreiging voor zijn land zijn. "Ik heb weer aan president Trump gezegd dat die tarieven een bedreiging voor de industrie en de arbeiders aan beide kanten van onze grens zijn."

"Ik sta klaar om nauw met de president samen te werken aan een oplossing", aldus Trudeau. "Maar ik zal altijd de Canadese arbeiders en de Canadese belangen blijven beschermen."

In de slotverklaring wordt protectionisme veroordeeld, maar anderzijds wordt ook opgeroepen om de regels van de Wereldhandelsorganisatie rechtvaardiger te maken. "Wij zullen alles doen om de handelsbarrières en staatssubsidies weg te werken", is er te lezen.

Meest gelezen