Arbeiders vinden voor 100.000 euro aan Belgische goudmunten uit 1870 bij afbraak leegstaand huis in Frankrijk

Bij de afbraak van een leegstaande woning in het Franse Pont-Aven hebben arbeiders een kleine goudschat ontdekt. In een loden omhulsel vonden ze 600 Belgische goudmunten uit 1870, met de beeldenaar van koning Leopold II op de achterkant. De hedendaagse waarde wordt geschat op meer dan 100.000 euro.

Arbeiders in het Franse stadje Pont-Aven in Bretagne hebben de ontdekking van hun leven gedaan. Bij de afbraak van een leegstaande woning stuitten ze op een loden voorwerp in de vorm van een obus.

Ze schudden ermee en hoorden het geluid van rammelende munten. In de obus bleken 600 goudmunten te zitten. Het gaat om  gouden munstukken van 20 frank die dateren uit 1870 en die de beeldenaar dragen van de Belgische koning Leopold II. 

De Franse gendarmerie heeft de goudschat verzegeld. De waarde in hedendaagse munt wordt geschat op meer dan 100.000 euro.

"De eigenaar van de woning was niet verbaasd, omdat zijn grootvader een muntenverzamelaar was", vertelt Laurent Le Bihan, uitbater van de afbraakfirma. 

Volgens de Franse wet behoort de schat voor de helft toe aan de vinders, en voor de andere helft aan de eigenaar van de grond waarop de schat is gevonden. 

Meest gelezen