Oefening Amerikaanse marine in Beaufortzee maart 2018
Public Domain

"Chinese hackers hebben data van Amerikaanse marine gestolen"

Hackers van de Chinese overheid hebben bij een onderaannemer van de Amerikaanse marine een grote hoeveelheid gevoelige data gestolen die verband houdt met de ontwikkeling van onderzeese raketten. Dat schrijft de krant Washington Post.

Volgens de krant vond de hacking plaats in januari en februari, en werden er geheime plannen gestolen om een supersonische raket voor onderzeeërs te ontwikkelen. De bronnen, die anoniem wensen te blijven, melden dat de data gestolen werden van het niet-geclassificeerde netwerk van de aannemer, maar dat al het materiaal samen wel als geclassificeerd beschouwd kan worden.

Operatie "Sea Dragon"

Er zou 614 gigabytes aan materiaal gestolen zijn van de operatie dat de naam "Sea Dragon" kreeg, net als data over signalisatie en sensoren, informatie uit de radiokamer van onderzeeërs over cryptografische systemen en data uit de elektronische bibliotheek van de Amerikaanse marine over oorlogvoering.

De marine en de FBI hebben een onderzoek gestart naar het incident. De Chinese ambassade liet aan de krant weten niet op de hoogte te zijn van de hacking. "De Chinese overheid draagt cyberveiligheid hoog in het vaandel, en verzet zich, in overeenstemming met de wet, met klem tegen alle vormen van cyberaanvallen", aldus een woordvoerder van de ambassade.

Controle cyberveiligheid onderaannemers

Minister van Defensie James Mattis heeft naar aanleiding van het nieuws een controle gevraagd van de cyberveiligheid bij de onderaannemers van Defensie.

Het nieuws over de cyberaanval komt er op het moment dat de VS garanties vragen aan China over steun bij de onderhandelingen met Noord-Korea over het beëindigen van het nucleair programma. China is een bondgenoot van Pyongyang, maar heeft de Noord-Koreaanse nucleaire activiteiten in het verleden wel bekritiseerd. Ondertussen blijven de spanningen tussen de VS en China over handel en defensie groot.

Meest gelezen