Videospeler inladen...

De Block over versplinterd gezondheidsbeleid: “Stommiteiten moet je rechtzetten”

Als het van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zou afhangen, komt er een einde aan de versplintering van het gezondheidsbeleid in ons land. Dat zegt ze in een interview aan Het Belang van Limburg. Volgens De Block is het niet logisch dat acht verschillende ministers in ons land voor een deel bevoegd zijn voor het gezondheidsbeleid. “Als je ziet dat er een stommiteit is gebeurd, moet je die ook rechtzetten.” N-VA en CD&V vinden het alvast geen goed idee van De Block.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat er in een gesprek met Het Belang van Limburg geen twijfel over bestaan. De versplintering van het gezondheidsbeleid in ons land is volgens haar niet logisch. Meer nog: het staat zelfs een coherente en efficiënte gezondheidszorg in de weg.

Als je eerlijk bent, dan weet je dat gezondheid nood heeft aan coherente structuren.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Volgens De Block zorgt de huidige toestand ervoor dat concrete dossiers - zoals een preventieplan voor alcohol of tabak - simpelweg niet van de grond raken. Vooral omdat teveel deelstaten en ministers bevoegd zijn voor de financiering en uitvoering van projecten. "Als je eerlijk bent, dan weet je dat gezondheid nood heeft aan coherente structuren", vindt De Block.

Daarmee sluit ze dus ook niet uit dat er weer werk wordt gemaakt van een nieuwe federalisering van bevoegdheden, zoals volksgezondheid. “Want”, zo stelt De Block in het interview, “als je een stommiteit ziet gebeuren, moet je die ook kunnen rechtzetten.”

N-VA: "Geen goed plan"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is het niet eens met de remedie die De Block voorstelt om de versnipperde gezondheids­bevoegdheden in dit land aan te pakken. "De klok terugdraaien en één gezondheidsbeleid proberen toe te passen op twee zeer verschillende maatschappijen met hun eigen uitdagingen, is omslachtig en duur. Het verleden heeft aangetoond dat dit niet werkt en leidt tot non-beleid en verspilling."

Ook Yoleen Van Camp (N-VA), ondervoorzitter van de commissie Volksgezondheid in het federaal parlement, vindt het geen goed plan. "We stellen wél samen met De Block vast dat het landschap enorm versnipperd is en dat er een kloof is tussen het federaal niveau en de gewesten als het gaat over volksgezondheid. De oplossing is net om alles naar de deelstaten over te hevelen qua gezondheid en sociale zekerheid. En het dus niet te herfederaliseren."

"Er is een groot cultuurverschil tussen Wallonië, Vlaanderen en Brussel. Als we kijken naar antibioticaconsumptie of het aantal CT-scans bijvoorbeeld ligt dat hoger in Wallonië dan in Vlaanderen. Het beleid en de cultuur in het Franstalig landsgedeelte is dus helemaal anders, dus het zou een stommiteit zijn om het allemaal onder te brengen in één federale bevoegdheid."

Het verleden heeft aangetoond dat een eengemaakt federaal beleid geen antwoord is

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt herfederalisen geen goed idee. "Het verleden heeft aangetoond dat een eengemaakt federaal beleid geen antwoord is. Van herfederaliseren kan dan ook geen sprake zijn", schrijft hij in een post op Facebook. "De 6e staatshervorming was niet de laatste, zoals wij altijd hebben gezegd. Er zullen er nog volgen, waarbij ook verdere stappen op vlak van gezondheidszorg moeten gezet worden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen