Videospeler inladen...

Deeltijds ouderschapsverlof bij mannen neemt toe

Ze zijn nog altijd in een minderheid, met net geen 2,5 procent, maar almaar meer mannen nemen deeltijds ouderschapsverlof op om voor de kinderen te zorgen. Hun aantal is in vijf jaar tijd met de helft toegenomen.

HR-dienstengroep Acerta  verzamelde de cijfers.  2,44 procent van de werkende mannen nam in 2017 deeltijds ouderschapsverlof.  Het blijft een klein deel, maar hun aantal stijgt gestaag.  Van de mannen tussen 30 en 40 nam vorig jaar 5,36 procent deeltijdsouderschapsverlof. In vijf jaar tijd gaat het om een stijging  met ruim de helft.  Het percentage  bij de vrouwen is licht gedaald,  naar 4,51 procent. In absolute cijfers zijn er duidelijk nog altijd veel meer vrouwen dan mannen die deeltijds ouderschapsverlof nemen: ruim 3.000 mannen tegenover ruim 21.000 vrouwen.

Ouderschapsverlof is maar een van de vele  vormen van loopbaanonderbreking.  In 2017 nam bijna 8 procent van alle  mannelijke werknemers een vorm van loopbaanonderbreking .  Bij de vrouwen was dat ruim 15 procent. Volgens Acerta verloor loopbaanonderbreking in 2017 wel aan populariteit. Deeltijds tijdskrediet is  goed is voor meer dan de helft van alle loopbaanonderbrekingen . 

Nog volgens ACERTA komt loopbaanonderbreking meer voor in de social profit- dan in de profitsector, meer bij werknemers boven de 50 en meer in grote dan in kleine bedrijven. 

Meest gelezen