Dirk Draulans: "Bemba trok zich geen zak aan van wat zijn manschappen deden"

De Congolees Jean-Pierre Bemba is gisteren vrijgesproken in beroep, na zijn veroordeling door het Internationaal Strafhof voor misdaden tegen de mensheid.  Auteur Dirk Draulans heeft het boek 'Handelaar in oorlog' over Bemba geschreven. In "De ochtend" op Radio 1 zegt Draulans dat Bemba wél op de hoogte was van de wanpraktijken van zijn manschappen. 

In het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de jury gisteren de Congolese voormalige vice-president Jean-Pierre Bemba vrijgesproken.  Bemba was tot 18 jaar cel veroordeeld voor de moorden, verkrachtingen en plunderingen die zijn militieleden begingen in 2002-2003, in buurland de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bemba was daar niet aanwezig, maar had wel de leiding over de zowat 1.500 strijders die de grens waren overgestoken om Bemba's vriend, president Patassé te gaan helpen in zijn gewapende strijd tegen opstandeling Bozize.  De meerderheid van de rechters veegde het eerste vonnis van tafel. Bemba zou wél hebben geprobeerd zijn manschappen tegen te houden. 

"Ze moesten hun plan trekken"

Dirk Draulans volgde Bemba in die tijd als journalist en schreef een boek over hem, "Handelaar in oorlog". In De Ochtend op radio 1 zegt Draulans dat Bemba wel degelijk wist wat zijn manschappen uitspookten. "Ze waren gerekruteerd en hadden een minimale militaire training gekregen. Maar zodra ze te velde gingen, moesten ze hun plan trekken. Ze kregen zo weinig soldij dat ze op plunderen waren aangewezen en dat deden ze met overtuiging. Bemba zelf liet begaan en trok zich er niets van aan." 

"De mannen gedroegen zich als varkens. Bemba wist zeker wat ze uitspookten. Hij heeft het daarover met ons gehad. "

Dirk Draulans, auteur

Greep

Bemba was anderzijds een militieleider die wel greep had op zijn manschappen, zegt Draulans nog. "Toen de militie MLC tijdens de tweede burgeroorlog in Congo de grote stad Beni wilde aanvallen, kreeg  Bemba angstige telefoontjes van missionarissen en gezagsdragers.  Hij greep in en voorkwam zo een zeer grote plundering. "

Dirk Draulans weet niet of Bemba, als hij wordt vrijgelaten, nog een grote rol kan spelen bij de Congolese presidentsverkiezingen, als die plaatsvinden in december. "Bemba werd in 2007 verslagen door Kabila in de tweede ronde van de verkiezingen (zie foto).  Natuurlijk kan hij nu de slachtofferrol gaan spelen als hij wordt vrijgelaten. Allemaal interessant om te blijven volgen. "

AFP or licensors

Meest gelezen