AFP or licensors

Filip Dewinter eist in Londen vrijlating veroordeelde anti-islamactivist

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is vandaag naar Londen getrokken om te betogen voor de vrijlating van de veroordeelde Britse anti-islamactivist Tommy Robinson. Die zit een gevangenisstraf uit omdat hij verdachten in een rechtszaak over zedenmisdrijven had gefilmd.

Volgens de woordvoerder van Vlaams Belang Antwerpen, Sam Van Rooy, was de delegatie van de extreemrechtse partij in Londen op uitnodiging van de familie van Robinson. Ook de Nederlandse politicus Geert Wilders maakte er zijn opwachting. De twee spraken er de menigte toe. "De rechters en politici die deze beslissing (om Tommy Robinson op te sluiten, nvdr.) steunen en verdedigen, collaboreren met de vijand", zei Dewinter.

Tommy Robinson zit een gevangenisstraf uit van 13 maanden voor het filmen van verdachten in een rechtszaak over zedenmisdrijven. Dat mag in Groot-Brittannië niet, omdat het de juryleden zou kunnen beïnvloeden en daardoor de verdachten het recht op een eerlijk proces zou kunnen ontzeggen. Hij kreeg daarvoor in 2017 een voorwaardelijke celstraf.

Eind mei werd de extreemrechtse activist in Leeds echter opnieuw aangehouden voor vergelijkbare feiten. Daar bracht Robinson verslag uit van een proces tegen Britse mannen van Pakistaanse komaf die terechtstonden wegens het seksueel misbruiken van tientallen meisjes. Daarop moest de activist effectief naar de cel.

Meest gelezen