Fiscus zal datum van aankoop vastgoed extra controleren

De Vlaamse belastingdienst zal extra controleren op welke datum kandidaat-kopers hun vastgoed hebben aangekocht.  Wie voor 1 juni vastgoed heeft gekocht, maar de datum op het compromis vervalst, dreigt toch het oude, hogere registratierecht te moeten betalen, schrijft de Tijd. 

Sinds 1 juni gelden nieuwe tarieven voor registratierechten bij de aankoop van vastgoed. Het oude tarief van 10 procent en dat van 5 procent - het zogenaamd "klein beschrijf" voor de aankoop van een kleine woning- zijn vervangen door één tarief van 7 procent. 

Veel kandidaat-kopers hebben die nieuwe , voor hen voordeliger tarieven afgewacht om hun compromis of voorlopige verkoopovereenkomst te ondertekenen. Sommigen hebben hun oude  compromis verscheurd en vervangen door een nieuw, met een datum  een datum na 1 juni, om zo van de voordeliger tarieven te kunnen genieten.

Vlabel, de Vlaamse belastingdienst, zal extra controleren wanneer de aankoop van het vastgoed echt heeft plaatsgevonden.  Aan  notarissen vraagt Vlabel om in alle aankoopaktes die ze opstellen , tussen 1  juni en 30 september een fiscale verklaring op te nemen waarin alle partijen bevestigen op welke datum de verkoopovereenkomst werd gesloten.

Bij twijfel kan Vlabel ook  andere documenten opvragen, zoals de aanvraag voor een hypotheeklening bij de banken of de aanvraag bij de notaris om een bodemattest te ontvangen. Als daaruit blijkt dat de verkoop effectief heeft plaatsgevonden vóór 1 juni maar het compromis werd ondertekend na 1 juni, dreigt de verkoop toch nog onder het oude, hogere tarief te vallen  en zullen de kopers toch 10 procent registratierechten moeten betalen.

Meest gelezen