Hongerdood dreigt voor een half miljoen kinderen rond het Tsjaadmeer

De Verenigde Naties zijn bezorgd over de toestand van de burgers in de grote regio rond het Tsjaadmeer.  Er heerst grote droogte en de terreurgroepen blijven er actief ondanks militaire operaties. Vijf miljoen mensen zijn er ernstig ondervoed. 

Van het Tsjaadmeer blijft niet veel meer over na tientallen jaren toenemende droogte. De klimaatopwarming heeft de hele regio rond  Tsjaad en Niger fel geteisterd. Maar de Verenigde Naties is al even ongerust over de blijvende terreur van de gewapende groep Boko Haram.

De droogte en onveiligheid hebben geleid tot een noodsituatie met een half miljoen kinderen die dreigen te sterven van honger .  Vijf miljoen mensen zijn ernstig ondervoed.  2,4 mensen zijn op de vlucht.  Maar de Verenigde Naties klagen over geldgebrek om de situatie de baas te kunnen. Van de anderhalf miljard dollar die nodig is voor dit jaar, is nog maar minder dan een derde binnen.  

Boko Haram blijft terroriseren

De extremistische moslimgroep Boko Haram begon zijn opstand tien jaar geleden in het noorden van Nigeria.  Daar zijn al zeker 20.000 burgers en militairen gedood. Sinds 2013 zijn ook meer dan duizend kinderen ontvoerd door de jihadisten.  Het voorbije jaar alleen al zijn 160 vrouwen en kinderen ingezet als levende bom.  De olievlek van Boko Haram is intussen uitgedijd naar de buurlanden Niger en Kameroen.  (lees voort onder foto)

De islamisten zijn de voorbije jaren door militaire acties teruggedrongen. Maar ze blijven aanvallen uitvoeren vanuit hun uitvalsbasissen, vooral in het noorden van Nigeria. Daardoor geraakt de humanitaire hulp niet tot bij meer dan 900.000 mensen.  Af en toe kunnen burgers ontsnappen uit die gebieden. Ze zijn er allemaal erg aan toe. 

In Kameroen was Boko Haram de laatste maanden minder actief. Maar eergisteren hebben ze nog een dorp aangevallen. Zes burgers werden daarbij vermoord.  In Kameroen is ook nog een gewapende strijd aan de gang tussen het leger en een opstand vanuit de Engelstalige minderheid in het noorden. Volgens de denktank International Crisis Group grijpt het leger daar zeer hard in. Sinds eind 2016 zijn er zeker 120 burgers en 43 soldaten gedood. 

Meest gelezen