Klachtenbrief over Merksplas: "Bezoekers van het ongestoord bezoek krijgen steevast kluisnummer 69"

De partners van enkele gedetineerden klagen de wantoestanden aan in de gevangenis van Merksplas. De klachten gaan over een gebrek aan sanitair voor de bezoekers, maar ook over een denigrerende behandeling bij het ongestoord bezoek. Het gevangeniswezen zegt dat de klachten ernstig worden genomen.

Verschillende vrouwen van gevangenen die opgesloten zitten in Merksplas hebben een klachtenbrief geschreven, die ook onze redactie bereikte. In die brief klagen ze over allerlei wantoestanden. Zo moest een toilet voor de bezoekers onlangs gesloten worden omdat er geen stromend water is. Volgens de vrouwen krijgen hun mannen ook geen psychologische hulp, en worden ze amper voorbereid op hun vrijlating.

Kluisje 69

Daarnaast zijn er klachten ingediend over een denigrerende behandeling bij het ongestoord bezoek. "Als we op ongestoord bezoek gaan, krijgen we steevast kluisje 69. Moet dat echt? Ongestoord bezoek is sowieso al niet echt prettig omdat iedereen weet wat je komt doen. Je moet er dan ook nog de opmerkingen van de bewakers bijnemen", aldus een partner van een gedetineerde in de brief.

Intern onderzoek

Het gevangeniswezen neemt de klachtenbrief ernstig en zal zo snel mogelijk samenzitten met alle betrokken diensten. "De klachten gaan enerzijds over de infrastructuur en het sanitair. Daar is de Regie der Gebouwen verantwoordelijk voor", zegt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen. "De andere klachten, over het regime, de medische zorgen voor de gevangenen en hoe er met de bezoekers wordt omgegaan valt wel onder onze bevoegdheid. Die klachten nemen we heel ernstig en zullen we dan ook grondig onderzoeken. We zullen samenzitten met alle betrokken diensten om de klachten te bekijken". 

Ook de klacht over het kluisje met nummer 69 wordt serieus genomen. "Na consultatie van de portierdiensten blijkt inderdaad dat kluisje 69 wordt toegewezen aan de bezoekers 'ongestoord bezoek'. Noch directie, noch dienst PA (penitentiair assistent) waren hiervan op de hoogte. Er worden instructies gegeven dat dit niet meer kan", zegt Van De Vijver.

De gevangenis van Merksplas is gebouwd in 1825 en verkeert in een erbarmelijke staat.

 

Meest gelezen