Videospeler inladen...

Knip of geen knip? Volgens VAB is knip positief voor leefbaarheid stadscentrum

Het doorgaand verkeer in het stadscentrum beperken is een prima manier om de stad leefbaarder te maken. Dat zegt verkeersdeskundige Maarten Matienko van automobilistenverniging VAB aan VRT NWS. Knippen in het doorgaand verkeer zoals in Antwerpen en Gent, bewijzen dat zegt hij.

Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker voor N-VA in Gent, kaartte het vanmorgen nog eens aan: de knippen uit het zo vaak verguisde Gentse circulatieplan moeten weg. Als we Maarten Matienko van de VAB mogen geloven, is dat misschien niet zo'n goed idee.

Het effect van een knip is eigenlijk positief voor de leefbaarheid van het centrum van  de stad

Maarten Matienko (VAB)

"Het is vooral belangrijk dat je doorgaand verkeer uit het stadscentrum houdt, want dat maakt de stad onleefbaar", zegt hij. "Het effect van een knip is eigenlijk positief voor de leefbaarheid van het centrum van  de stad."

Matienko verwijst naar Antwerpen, waar er een tijdelijke knip in de Leien is door werkzaamheden.  "Je ziet in Antwerpen dat er door de werkzaamheden en die knip in de Leien duizenden wagens per dag minder zijn, wat de stad op zich leefbaarder maakt. Het gevaar is dat als de werkzaamheden voorbij zijn en de knip weer open gaat, heel wat verkeer dat nu op de ring zit opnieuw zijn weg gaat zoeken via lokale wegen en het verkeer in de stad eigenlijk gaat vastzitten."

Daarnaast noemt Matienko het essentieel dat pendelaars met de auto hun voertuig achterlaten op randparkings, en hun weg voortzetten ofwel met het openbaar vervoer ofwel met de fiets. "Voor zij die toch naar de stad moeten gaan, blijft de stad zo bereikbaar, maar ze moeten wel een goede toegangspoort kiezen zodat ze in de stad geen overbodige kilometers rijden."

Je moet doseren voor wat betreft auto's toegang geven tot het centrum van de stad

Maarten Matienko (VAB)

"Het verkeer in een stad zal de volgende jaren enorm toenemen", aldus Matienko. "Je kan die stad maar bereikbaar houden door een overstap te maken naar alternatieve vervoersmiddelen. Je moet doseren voor wat betreft auto's toegang geven tot het centrum van de stad."

Meest gelezen