Videospeler inladen...

Merkel: "We kunnen alleen samenleven als we ons allemaal aan de wet houden"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vanuit Canada gereageerd op de moord op een 14-jarige meisje in Wiesbaden. De verdachte van de moord is intussen opgepakt in Iraaks Koerdistan en op een vliegtuig naar Duitsland gezet. Daar is hij vanavond aangekomen.

Een rechter moeten "in alle duidelijkheid oordelen" over de moord op Susanna, vindt Merkel. Ze reageerde op de moordzaak in haar land in de marge van de G7-top in Canada. "Het is een afschuwelijke moord", zei ze. "Net als iedereen word ik geraakt door het onbeschrijflijke leed voor de familie en het slachtoffer."

De 14-jarige Susanna werd woensdag dood teruggevonden, nadat ze twee weken geleden vermist was geraakt. De 20-jarige verdachte bleek naar Irak te zijn gevlucht. Daar is hij gisteren door de Koerdische veiligheidsdiensten opgepakt.

In Duitsland was er veel kritiek omdat de verdachte kon ontsnappen met valse papieren van de Iraakse ambassade. Merkel kwam ook onder vuur te liggen omdat de moord volgens sommigen een uitvloeisel van haar immigratiebeleid is. Merkel laat zich niet van de wijs brengen. Ze zegt dat integratie serieus moet worden genomen. "We moeten keer op keer onze waarden duidelijk maken en iedereen straffen die de wet breekt. We kunnen alleen samenleven als we ons allemaal aan de wet houden."

Volgens de Koerdische politie heeft de verdachte bekentenissen afgelegd. Hij zou tijdens een uitstapje ruzie met zijn slachtoffer hebben gekregen, onder de invloed van drank drugs. Toen ze naar de politie dreigde te stappen, zou hij haar hebben gewurgd.

De man is inmiddels op een vliegtuig richting Frankfurt gezet. Morgen zal hij voor een Duitse rechter moeten verschijnen. 

Meest gelezen