AFP or licensors

Netanyahu weigert ontmoeting met EU-buitenlandchef Mogherini

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigert om Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlandse beleid van de Europese Unie, te ontmoeten. Mogherini heeft daarom besloten om haar bezoek aan Israël te annuleren. Dat melden Israëlische media. 

Mogherini zou normaliter morgen een bezoek brengen aan Jeruzalem en er maandag een internationale conferentie toespreken die georganiseerd wordt door een Joods-Amerikaans comité. Maar volgens Israëlische media heeft Mogherini haar reis naar Israël geannuleerd nadat de premier had geweigerd haar te ontmoeten.

Volgens een anonieme bron binnen de Israëlische regering zou de afspraak met Mogherini niet doorgaan omdat ze "zeer vijandig staat tegenover Israël".  Mogherini betreurt dat ze niet welkom is "omdat er veel belangrijke onderwerpen te bespreken zijn, inclusief Iran".

Spanningen tussen EU en Israël

De EU en Israël verschillen op een heel aantal punten van mening. Zo heeft Mogherini de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem veroordeeld.

Momenteel is het belangrijkste punt op de agenda het nucleaire akkoord met Iran. Zo willen de EU-landen vasthouden aan de internationale overeenkomst met Iran uit 2015. Terwijl de VS zich heeft teruggetrokken uit het akkoord, tot grote vreugde van Netanyahu.

Ook het geweld van Israël tegen de betogers in Gaza de afgelopen maanden heeft de relatie tussen de EU en Israël verder onder druk gezet. De EU wou een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van het Israëlische leger.  Maar Israël verwierp dat idee, het land vindt dat het zich mag verdedigen.

Volgens Israël is de EU al jarenlang bevooroordeeld. Zo veroordeelt de EU telkens de bouw van nederzettingen in bezet gebied. Maar nu Netanyahu een bondgenoot heeft gevonden in de Amerikaanse president Donald Trump, lijkt de mening van de EU volgens hem minder belangrijk. 

Meest gelezen