Lommel haalt al 2 jaar pmd-, rest- en groenafval samen op: "We halen sneller op en sparen CO2 uit"

Een proefproject in Lommel, waarbij verschillende afvalfracties worden opgehaald met één vuilniswagen, wordt positief geëvalueerd. De mensen sorteren hun afval zoals pmd, rest- en groenafval in verschillende gekleurde zakken, maar de vuilniswagen neemt al die zakken in één keer mee. In een sorteercentrum wordt het afval opnieuw gescheiden. Het proefproject loopt al twee jaar.

Het systeem heeft veel voordelen, zegt Kris Somers van afvalintercommunale Limburg.net. "Belangrijk is dat we nog altijd goede afvalresultaten hebben, zelfs ietsje beter. Maar de grootste winst is dat we minder kilometers gaan rijden, sneller ophalen en op die manier ook 37 procent CO2 uitsparen. Er zijn ook nadelen aan verbonden: bijvoorbeeld waar men vroeger na de ophaling altijd een klein beetje afval in huis heeft, heeft men na de ophaling nu géén afval meer staan. Maar na twee weken heeft men bv. vijf zakken staan."

Meest gelezen