Taliban kondigen driedaags staakt-het-vuren aan in Afghanistan

In Afghanistan hebben de taliban een driedaags staakt-het-vuren aangekondigd met de Afghaanse troepen voor het einde van de ramadan. Het is de eerste keer sinds 2001 dat dit gebeurtDe aankondiging komt twee dagen na de eenzijdige aankondiging van een staakt-het-vuren door de Afghaanse president Ashraf Ghani.

In de verklaring van de taliban staat verder te lezen dat "ze zich zullen verdedigen tegen elke aanval". En dat het staakt-het-vuren niet geldt voor de “buitenlandse bezetter”, de operaties tegen hen gaan door. Op de aankondiging van het staakt-het-vuren kwam nog geen officiële reactie van de president. 

"Een staakt-het-vuren zal de eenheid van de taliban op de proef stellen", dat liet een Europese diplomaat aan persbureau Reuters weten."Als verschillende fracties het staakt-het-vuren niet accepteren, zullen de aanvallen toch doorgaan."

Eenzijdig staakt-het-vuren

President Ghani kondigde vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren af met de taliban tot 20 juni. Hij deed dat met geen enkele andere militie in het land.

De aankondiging van de president kwam nadat een top van geestelijken eerder deze maand het geweld door de milities in het land hadden veroordeeld. Op de bijeenkomst in Kaboel werd een religieuze wet uitgevaardigd, waarin stond dat zelfmoordaanslagen "haram" zijn, verboden volgens de islamitische wet. De geestelijken vroegen ook om de gevechten te stoppen en drongen aan op een staakt-het-vuren. Maar tijdens die bijeenkomst werd er door IS een aanslag gepleegd en vielen er 14 doden.

Start staakt-het-vuren

Het is niet duidelijk wanneer het staakt-het-vuren exact begint, aangezien de ramadan eindigt wanneer de nieuwe maan voor het eerst wordt waargenomen. De Afghaanse kalender markeert vrijdag 15 juni als het einde van de Ramadan.

Meest gelezen