AFP or licensors

Vakbonden kondigen weer stakingen bij Air France aan

Het personeel van Air France zal opnieuw staken, als er geen oplossing komt voor de impasse in de cao-onderhandelingen. Dat hebben Franse vakbonden aangekondigd. Ze willen vier dagen het werk neerleggen, van 23 tot en met 26 juni.

Eerder beklaagden de bonden er zich in een brief aan de Nederlandse collega's al over dat sinds het aftreden van Air France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac geen vooruitgang meer is geboekt. Hij vertrok, omdat hij zijn lot had verbonden aan een stemming over een loonbod van de directie. Daarmee probeerde hij een einde te maken aan een reeks van vijftien stakingsdagen bij het bedrijf.

Zolang er nog geen opvolger voor Janaillac is benoemd, is zijn positie opgeknipt. Anne-Marie Couderc is voorlopig niet-uitvoerend voorzitter van het bestuur, een functie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris. Zij vindt dat ze geen mandaat heeft om loononderhandelingen te voeren. De bonden vinden dat onaanvaardbaar.

Couderc beloofde in een brief aan de bonden volgende week donderdag maatregelen aan te kondigen tegen de "malaise" die er binnen het bedrijf heerst. Die is diepgeworteld en gaat dieper dan alleen een geschil over loon, schrijft ze.

Meest gelezen