Videospeler inladen...

Vandeput: "Nieuwe gevechtsvliegtuig hoeft niet per se het toestel te worden dat als beste uit het onderzoek kwam"

Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zal de regering voor de vervanging van de F-16 niet "per se" het gevechtsvliegtuig kiezen dat als beste uit het onderzoek van Defensie is gekomen.  "Ook de geopolitieke context speelt een rol", zegt Vandeput in "De Tijd".  

Voor de vervanging van de Belgische F-16's zijn er twee officiële kandidaten: de Amerikaanse F-35 en de Brits/Europese Eurofighter. Beide toestellen werden door Defensie aan een vergelijkende studie onderworpen. Het is op basis van die studie - waarvan de resultaten geheim zijn - dat de federale regering de knoop zal doorhakken.

"Dat dossier is administratief zo goed als afgerond. Er wordt nu een politieke nota wordt voorbereid. Daarin wordt het resultaat van de evaluatie opgenomen, maar ook alle andere mogelijke elementen", aldus minister Vandeput.

Een ander element is de geopolitieke context. "De Eurofighter is een project dat mede wordt ondersteund door het Verenigd Koninkrijk, een land dat heeft gezegd dat het Europa gaat verlaten. De F-35 komt uit een land waarvan de president ons met zijn uitspraken al meer dan eens de wenkbrauwen heeft doen fronsen en die handelsmaatregelen tegen Europa heeft genomen", stelt Vandeput in de krant "De Tijd".

En zo komt het Franse toestel Rafale stilaan toch in beeld. Producent Dassault doet niet mee aan de officiële procedure en minister Vandeput is absoluut voorstander om die procedure te blijven volgen. Maar is het toch nog mogelijk dat België uiteindelijk Rafales zal kopen? "In de politiek is niets uit te sluiten", klinkt het.

Meest gelezen