Archiefbeeld ter illustratie.

Almaar meer zelfstandigen in nood vinden weg naar Dyzo

Almaar meer zelfstandigen kloppen aan bij de dienst voor schuldhulpverlening Dyzo. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers die Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). 

"Er zijn steeds meer ondernemers in ons land, maar niet elke ondernemer heeft het even makkelijk", legt Robrecht Bothuyne uit. "12 procent leeft met inkomen onder de armoedegrens. Sommigen geraken echt in de problemen." 

Dan is er de vzw Dyzo die financiële, juridische en psychologische ondersteuning biedt aan ondernemers in nood. De dienst raakt almaar meer bekend: vorig jaar hebben zich bijna 3.000 ondernemers aangemeld. In 2014 waren dat er nog 2.264.

Te weinig bekend

Minister Muyters zegt blij te zijn dat er almaar bedrijven de weg naar Dyzo vinden. "Wij hebben de voorbije jaren met werkgeversorganisaties als Voka, Unizo en andere activiteiten opgezet voor bedrijven om die stap naar Dyzo te zetten als het moeilijk gaat, maar ook om naar die organisaties zelf te stappen met hun problemen. Dat is vaak de beste manier: bedrijven luisteren gemakkelijke naar hun eigen organisatie en naar hun collega's. Die zullen dan doorverwijzen naar Dyzo als dat nodig is."

Muyters wil de subsidie voor Dyzo optrekken tot 585.000 euro volgend jaar. "Als meer bedrijven op hen beroep doen, moeten we de middelen optrekken. Zo kan de dienstverlening op hetzelde niveau blijven." Bothuyne vindt dat een goede zaak. Maar er is wel nog werk aan de winkel om OCMW's en gemeentebesturen te doen samenwerken met Dyzo, vindt hij. 

Meer gemeenten en OCMC's moeten met Dyzo samenwerken om de dienstverlening voor ondernemers in nood algemeen verspreid te maken

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V)

"Slechts de helft van de OCMW's en gemeentebesturen werkt samen met Dyzo. Dit is dan ook een warme oproep om ervoor te zorgen dat ook die andere helft met Dyzo gaat samenwerken om de dienstverlening voor ondernemers in nood algemeen verspreid te maken."

Bothuyne verwacht ook op dat vlak een inspanning van Muyters. Die zegt dat wel te willen onderzoeken, maar denkt dat bedrijven sneller naar ondernemersorganisaties zullen stappen dan naar de overheid. "Dus dat is momenteel de weg die ik bewandel. Maar ik wil zeker bekijken of zo'n samenwerking met gemeenten en OCMW's iets zou kunnen bijdragen."

Meest gelezen