Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Basken eisen onafhankelijkheidsreferendum met mensenketting van 202 km lang

In het Spaanse Baskenland hebben tienduizenden betogers een menselijke ketting gevormd van zo’n 202 kilometer lang, ze doen dit om een referendum over onafhankelijkheid te eisen van Spanje. De Spaanse grondwet verbiedt een referendum, maar de Basken hopen dat er met de nieuwe regering van socialist Pedro Sanchez gepraat kan worden.

De betogers hadden Baskische vlaggen bij en droegen spandoeken met slogans op zoals: “Het ligt in onze handen”. Ze willen zelf beslissen over hun toekomst luidt het.

Het protest in de vorm van een menselijke ketting liep van Donostia, ook bekend als San Sebastian, tot aan het Baskische parlement in Gasteiz (Vitoria). De betoging werd georganiseerd door de Baskische groep Gure Esku Dago (In Onze Eigen Handen). Volgens de organisatoren waren er 175.000 betogers, de Baskische politie heeft nog geen officiële cijfers bekendgemaakt.

De Basken beschikken al in hoge mate over zelfbestuur, en ze hebben net als de Catalanen hun eigen taal en cultuur. Maar nu eisen ze het recht om een volksraadpleging te houden over de onafhankelijkheidskwestie. Ondanks dat volgens peilingen de meerderheid van de Basken tegen een volledige onafhankelijkheid van Spanje is.

(Lees verder onder foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hopen op nieuwe gesprekken

Nu de voormalige premier Mariano Rajoy van de conservatieve partij Partido Popular is moeten aftreden, hopen de Basken op nieuwe gesprekken met zijn opvolger.

Rajoy werd erg bekritiseerd werd vanwege zijn harde aanpak van de Catalaanse crisis, hij moest op 1 juni aftreden nadat zijn partij schuldig werd bevonden aan corruptie. De socialistische oppositieleider Pedro Sánchez volgde hem op. Premier Sanchez heeft alvast beloofd om opnieuw gesprekken te voeren met de Catalaanse leiders.

“Het land ondeelbaar is”

De kans is klein dat er in Baskenland een onafhankelijkheidsreferendum komt. De Spaanse grondwet, die in 1987 werd goedgekeurd, zegt dat het land ondeelbaar is. Elke stemming over onafhankelijkheid is illegaal.

Bij de poging van Catalonië om vorig jaar via een referendum onafhankelijkheid te verkrijgen, werd er door de Spaanse regering hard opgetreden. Spanje heeft toen de controle over de regio overgenomen, bovendien hebben ze de politici betrokken bij de poging tot onafhankelijkheid gearresteerd.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen