Luc Nkulula 19 dec 16, foto Katrien Vanderschoot, VRTNWS

Congolese mensenrechtenactivist Luc Nkulula komt om bij een brand in zijn woning in Goma 

De plotse dood van de jonge Congolese mensenrechtenactivist Luc Nkulula (33) van burgerbeweging La Lucha laat naast veel rouwbetuigingen op de sociale media, ook veel vragen na.  Katrien Vanderschoot sprak in Goma met Nkulula op 19 december 2016, toen het tweede mandaat van president Kabila afliep. 

Op 19 december 2016 werden we ontvangen bij Luc Nkulula in Goma. Een houten huis, een tuintje met vulkaanstenen en een paar struiken.  In dat huis is Luc Nkulula de voorbije nacht levend verbrand. De omstandigheden van zijn dood zijn nog onduidelijk. Maar hij is al de tweede mensenrechtenactivist van de jongerenbeweging La Lucha sinds begin dit jaar die overlijdt.  In februari werd Rossy Mukendi doodgeschoten door de politie toen hij vreedzaam betoogde.  Heel wat militanten zijn bedreigd of zitten in de gevangenis. 

Vreedzaam protest

De jongerenbeweging  La lucha heeft de voorbije jaren vooral actie gevoerd voor basisrechten én plichten. Zo heeft ze zelf onlangs nog een wijk in de stad Goma schoongemaakt . Ze roept ook plaatselijke politici op om voor elektriciteit, proper water, onderwijs en gezondheidszorg te zorgen. Van de Congolese politiek hadden Luc Nkulula en zijn activisten geen hoog petje op. "Zij zijn niet met onze toekomst bezig", vertelde hij ons, maar met hun postjes. Wij zijn geen politici. Wij zitten in met de noden van de gewone Congolezen. "

Op 19 december 2016 wilde La lucha vreedzaam te protesteren tegen president Kabila. Die wilde niet opstappen aan het eind van zijn tweede mandaat. Maar de politiemacht op elke straathoek hield betogingen tegen.  Twee dagen later werden Nkulula en enkele andere militanten van La Lucha ("Lutte pour le changement") door zwaarbewapende agenten opgepakt toen ze een sit-in hielden. 

Sit-in La Lucha, 21 dec 16, foto Katrien Vanderschoot

Rouwbetuigingen

Het nieuws van de dood van Luc Nkulula heeft al veel reacties gekregen op de sociale media. Militanten, maar ook onderzoekers, jounalisten en andere waarnemers prijzen hem als moedige en wijze jonge activist .  

arrestatie Goma, 21 dec 18 , foto Katrien Vanderschoot

Meest gelezen