Aurore Belot/NurPhoto

Congolezen in het buitenland mogen niet stemmen

Net als bij de verkiezingen van 2006 en 2011 mogen de Congolezen in het buitenland hun stem niet uitbrengen bij de presidentsverkiezingen die gepland zijn in december. Het gaat om 16 miljoen mensen. De meerderheid van hen zijn aanhangers van de oppositie. 

De zowat 16 miljoen Congolezen die in het buitenland wonen, mogen niet deelnemen aan de presidentsverkiezing van 23 december. Dat heeft het Congolese parlement beslist. De Congolezen in het buitenland staan meestal dichtbij de oppositie en laten dit ook duidelijk blijken op sociale netwerken of bij betogingen in Brussel (zie boven) of Parijs. Ook tijdens de vorige twee stembusgangen in 2006 en 2011 mochten de Congolezen in het buitenland niet mee stemmen. 

Oppositie maakt zich klaar

Gisteren zijn in Kinshasa duizenden aanhangers van oppositieleider Moïse Katumbi bijeengekomen. Katumbi is de oud-gouverneur van de provincie Katanga. Hij is in het buitenland omdat hij een straf riskeert in een omstreden corruptiezaak. In een videoboodschap herhaalde Katumbi dat hij zou terugkeren. Hij pleitte ook voor een eenheidskandidaat bij de volgende verkiezingen. Op de meeting waren ook aanhangers van kleinere oppositiepartijen.  

We moeten alles doen, samen met uw zoon en mijn broer Jean-Pierre Bemba, met Felix Tshisekedi, Vital Kamerhe en de anderen, om een gemeenschappelijke kandidaat voor te stellen. 

Moïse Katumbi, oppositieleider Congo
AFP or licensors

Meest gelezen