Danny Kirwan (ex- Fleetwood Mac) overleden

De Britse muzikant Daniel David Kirwan is overleden (13 mei 1950 – 8 juni 2018). Kirwan kende zijn grootste succes als gitarist, zanger en componist bij de (toen nog bluesrock-) formatie Fleetwood Mac, tussen 1968 en 1972. Het allereerste nummer van Fleetwood Mac waarop Kirwan op de gitaar speelde, was het instrumentale "Albatross", dat zou uitgroeien tot een wereldhit.

Voor degenen die Fleetwood Mac alleen kennen van hun enorme successen uit halverwege de jaren zeventig (zoals "Go your own way" en "Tusk") is het misschien moeilijk te vatten, maar voordien was deze groep een bluesrock-formatie, opgericht door drummer Mick Fleetwood en de gitaristen Jeremy Spencer en Peter Green. Vooral deze laatste was destijds de spil van de groep.

Op een bepaald moment komt Peter Green in contact met de groep Boilerhouse, met daarin de 17-jarige gitarist Danny Kirwan. Peter Green is in die mate onder de indruk van hen dat hij als hun manager wil fungeren. Daar enkel Danny Kirwan het ziet zitten om als professioneel muzikant te leven, organiseert Peter Green audities om begeleiders voor Danny te vinden. Een driehonderd kandidaten komen daarop af, maar geen enkele voldoet volgens Peter Green. Dus werd er naar een andere oplossing gezocht.

En gevonden! Peter Green had bij Fleetwood Mac graag een gitarist gehad die hem hielp op compositorisch vlak, iets waartoe Jeremy Spencer ( de andere gitarist van de groep) niet bereid was. Mick Fleetwood stelde daarom voor om Danny Kirwan bij de groep in te lijven, wat uiteindelijk in 1968 ook gebeurde. Op de instrumentale hit single "Albatros" was Danny Kirwan voor het eerst op plaat met Fleetwood Mac te horen. In deze bezetting met drie gitaristen volgden nog de hits "Man Of The World", "Oh Well" en "The Green Manalishi", evenals het album "Then Play On".

Zo goed Danny Kirwan en Peter Green met elkaar overweg konden, zo slecht lag hun relatie op persoonlijk vlak. De pers kreeg daar lucht van en voorspelde dat Danny de groep zou verlaten, maar het was uiteindelijk Peter Green die zijn koffers pakte, daarbij al dan niet geholpen door een serieus uit de hand gelopen LSD-trip.

In die periode, 1970, was Fleetwood Mac op sterven na dood. Jeremy Spencer nam een soloplaat op waar Danny Kirwan aan meewerkte. De twee kwamen op die manier tot de ontdekking dat ze best wel goed muzikaal met elkaar konden opschieten en dus werd er met Fleetwood Mac doorgegaan. Dit resulteerde in het album "Kiln House" en de single "Dragonfly". Hoewel deze laatste geen succes werd, beweerde Peter Green dat dit het beste was wat Danny Kirwan ooit had gemaakt.

Toen Jeremy Spencer op een namiddag plots verdween en later bleek te zijn ingelijfd bij de religieuze sekte "Children of God", werd hij vervangen door Bob Welch. Danny Kirwan maakte nog twee platen met Fleetwood Mac, namelijk "Future games" in 1971 en "Bare trees" in 1972. Muzikaal gezien ging Danny er steeds op vooruit, maar zijn mentale toestand ging van kwaad naar erger, met dank aan Koning Alcohol. Op een avond, net voor een concert, kreeg hij een woedeaanval en weigerde om met de groep op te treden. Fleetwood Mac werkte zo goed en zo kwaad als het kon het concert af zonder Danny, terwijl deze vanuit de backstage het gebeuren gadesloeg. Toen hij vlak na het concert zich ook nog eens de vrijheid permiteerde om zijn companen te bekritiseren, deelde drummer Mick Fleetwood hem mee dat het welletjes was geweest en hij zijn koffers kon pakken.

Na Fleetwood Mac heeft Danny Kirwan nog wel in enkele groepen gespeeld zoals Tramp en Hungry Fighter, werkte hij met Chris Youlden van Savoy Brown en deed hij wat solowerk, maar zonder veel succes. Zijn gezondheid ging steeds verder achteruit. In de jaren 80 en 90 was hij zelfs tijdelijk dakloos. In 1998 werd hij ingewijd in de "Rock and Roll Hall of Fame" voor zijn werk met Fleetwood Mac, maar hij stuurde zijn kat naar de bijhorende ceremonie.

Op 8 juni is hij overleden. Op de officiële Facebook-pagina van Fleetwood Mac meldde Mick Fleetwood het volgende: ”Today was greeted by the sad news of the passing of Danny Kirwan in London, England. Danny was a huge force in our early years. His love for the Blues led him to being asked to join Fleetwood Mac in 1968, where he made his musical home for many years. Danny’s true legacy, in my mind, will forever live on in the music he wrote and played so beautifully as a part of the foundation of Fleetwood Mac, that has now endured for over fifty years.Thank you, Danny Kirwan. You will forever be missed!~Mick Fleetwood and Fleetwood Mac”.

Meest gelezen