Videospeler inladen...

De Crem: "Richt een economische NAVO op. De andere landen zullen moeten volgen"

De importheffingen van Trump kunnen ons land 3 à 4 miljard euro kosten, zegt staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) in "De zevende dag". Hoe we ons tegen zulk economisch nationalisme kunnen weren? "Vorm een economische NAVO, tussen de EU en de drie sterkste economieën van de NAFTA: Canada, de VS en Mexico." 

Pieter De Crem laat er in "De zevende dag" weinig illusies over bestaan: "Als de importheffingen op staal en aluminium van Donald Trump zullen doorgaan, is dat een streep door onze rekening van 3 tot 4 miljard euro." Hoewel hij hoopt dat er misschien nog onderhandelingsmarge is, voelt hij aan dat Trump zijn beloftes aan de kiezer wil realiseren, "hoe nefast die ook zijn voor de wereldeconomie".

De Crem probeert daarom ook andere handelsakkoorden, met onder meer Canada en Japan af te sluiten, om wat "te diversifiëren". Toch valt niet te ontkennen dat we in een tijdperk van economisch nationalisme zijn beland en moeten we ons daar op Europees niveau tegen proberen te weren.

Presidenten komen en presidenten gaan, banden die blijven bestaan

Pieter De Crem, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel (CD&V)

Dat kan volgens De Crem door bijvoorbeeld een "economische NAVO" op te richten. "Doe dat tussen de Europese Unie - een markt van 500 miljoen consumenten - en de drie sterkste economieën in de NAFTA (de Noord-Atlantische vrijhandelsorganisatie, red.), Canada, Mexico en de VS. Dan heb je samen een cluster van 1,2 tot 1,3 miljard mensen die heel hoge standaarden zal zetten voor de productie en voor de consumenten. De anderen zullen moeten volgen."

Dat zal dan ook in overleg met Trump moeten? "Tot 2020 zal dat met Trump moeten gebeuren, daarna zien we wel weer." De Crem maakt zich geen zorgen. "Presidenten komen en presidenten gaan, banden die blijven bestaan."

F-35 of niet?

Is het in de huidige context wel verstandig om de VS te "belonen" door als opvolger voor de F-16's de Amerikaanse F-35 te kiezen? De Crem, die al van bij de start van dat dossier een voorstander is van de F-35: "Na het Agusta-schandaal zijn er een aantal regels vastgelegd waarbij je militair-economisch de beste koop moet hebben. Het geografische argument staat daar niet bij. Dus 'een goede Europeaan zijn' valt daar niet onder."

Als die F-16 er niet was geweest, was er nooit een aeronautische industrie geweest in Vlaanderen

Pieter De Crem, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel (CD&V)

De Crem ziet de vervanging van de F-16's ook als een Vlaamse kwestie. "Het is van een ongelooflijk belang voor onze Vlaamse industrie. Als die F-16 er niet was geweest, was er nooit een aeronautische industrie geweest in Vlaanderen." Volgens De Crem hangt de keuze voor de opvolger voor de Vlaamse regeringspartijen dus ook vast aan de economische mogelijkheden die die keuze biedt. 

Dat het om veel geld gaat, vindt De Crem geen goed argument. "Het gaat om een investering die 1 keer om de 40 à 50 jaar moet gebeuren. Bovendien is de Belgische inspanning in Defensie niet zo groot. We hebben er na 1945 voor gekozen om onszelf te beschermen via de NAVO. Die heeft dat tot nu toe op een schitterende manier gedaan. Maar je kan niet alleen de lusten hebben, je moet ook investeren in de lasten."

Wat met CD&V binnen deze regering?

Intussen klinkt er wat gemor binnen de CD&V over de rol van de partij binnen de regering. "Deze regering kan niet meer besturen", zo zegt CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy vandaag in De Zondag. "Ik verwacht nog weinig. N-VA creëert nu eenmaal een gigantisch wantrouwen tussen de coalitiepartners." 

De Crem noemt die uitspraak "het natuurlijke spanningsveld tussen het parlement, dat die snedige rol moet spelen, en de regering". Of hijzelf nog tevreden is met de rol van zijn partij binnen de regering? "Het is in elk geval zo dat ik altijd de ambitie heb om een volkspartij te maken van de christendemocraten", klinkt het ontwijkend.

Of dat nog zo is, zal moeten blijken bij de gemeenteraadsverkiezingen, later dit jaar. De Crem zegt er vertrouwen in te hebben dat de partij dezelfde score zal kunnen halen als in 2012. "Ik heb vele indicaties in die richting."

Videospeler inladen...

Meest gelezen