Erdogan waarschuwt Oostenrijk voor nieuwe kruistocht na sluiting van moskeeën

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft scherp gereageerd op de beslissing van Oostenrijk om imams uit te wijzen en zeven moskeeën te sluiten. Erdogan waarschuwt voor een nieuwe kruisvaart, zo bericht het Turkse staatspersagentschap Anadolu.

De Oostenrijkse conservatieve bondskanselier Sebastian Kurz kondigde vrijdag aan dat zijn land verschillende imams zal uitwijzen en zeven door onder meer Turkije gefinancierde moskeeën zal sluiten. "Parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering hebben geen plaats in ons land", zei Kurz.

De Turkse president Erdogan heeft tijdens een speech in Istanbul zwaar uitgehaald naar die beslissing uit Wenen. "Ik ben bang dat de stappen die de Oostenrijkse premier heeft ondernomen de wereld leiden naar een nieuwe kruisvaart."

Erdogan beloofde ook tegenmaatregelen. "Jij doet zoiets en wij doen niks? Dat betekent dat wij ook enkele stappen zullen ondernemen." Wat die stappen zouden zijn, werd niet verduidelijkt.

In Oostenrijk wonen zo'n 360.000 mensen van Turkse afkomst. De relatie tussen Turkije en Europese landen is al enige tijd bijzonder gespannen.

Meest gelezen