Videospeler inladen...

Hoe reageert de wereld op de mislukte G7-top?

De 7 rijkste industrielanden hebben nog niet gereageerd op het fiasco dat de Amerikaanse president Trump heeft veroorzaakt. De Russische president Poetin roept de G7 op tot eenheid en heeft zijn hand al uitgestoken naar Trump. 

Nadat de Amerikaanse president Trump zijn eigen handtekening onder de slotverklaring had doorgekrabd met een tweet, bleef het stil bij de andere leden van de G7.  Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Canada hebben nog niet gereageerd.  

De Amerikaanse Republikeinse senator John Mc Cain wees Trump meteen terecht in een tweet: "Aan onze bondgenoten: de meerderheid van de Amerikanen blijft voorstander van vrijhandel, globalisering en blijft allianties steunen, gebaseerd op 70 jaar van gedeelde waarden", aldus McCain op Twitter.  (lees verder onder foto)

De Amerikanen steunen jullie, ook al doet onze president dat niet.

John Mc Cain, senator Republikeinse partij
AP

Poetin lacht van aan de zijlijn

De Russische president Poetin heeft al gereageerd vanop een topontmoeting in Peking met China, India, Iran , Pakistan en vier oud-Sovejtstaten in de regio. Hij riep de G7 op om echt samen te werken en op te houden met wat hij noemt hun "inventief gebabbel". Rusland was zelf uit de G7 gezet na zijn invasie in de Krim.  De Russische president zei ook dat hij klaar is voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Trump. 

Poetin zei dit alles na de top van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO) in de stad Qingdao in het oosten van China.  De deelnemende landen willen hun anti-terreurmaatregelen beter coördineren.  Poetin gaf vanuit die context nog een sneer naar de G7: "De koopkracht van onze samenwerkingsorganisatie overstijgt die van de G7."

Meest gelezen