Videospeler inladen...

Prof Holslag bezorgd over academisch onderwijs: "We selecteren te weinig en kunnen talenten niet op maat begeleiden"  

Professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) neemt een sabbatjaar aan de universiteit. Holslag wil tijd nemen om na te denken en te studeren, onder meer over de toekomst van het academisch onderwijs. "Ik maak mij daar redelijk veel zorgen over", zegt hij in "De zevende dag".

Volgens Holslag wordt het steeds moeilijker voor professoren om studenten kansen te bieden om te groeien en om vaardigheden te ontwikkelen.

"Ik ben misschien af en toe wel kritisch over studenten, maar we hebben onvoorstelbaar veel talent aan onze universiteiten. Bij de masterpapers zitten pareltjes. Maar ik voel dat ik als docent onvoldoende in staat ben om op maat en persoonlijk die talentvolle jongeren te begeleiden."

Aan de andere kant vindt professor Holslag ook dat er te weinig selectie gebeurt bij de instroom aan de universiteit. "Er zijn jongeren die misschien beter iets anders doen", aldus Holslag.

Naast "nadenken, studeren en schrijven" tijdens zijn sabbatjaar gaat Jonathan Holslag ook een functie als reservemilitair opnemen in het leger. "Ik ga een stuk van mijn tijd in defensie investeren. Ik ben bezorgd over de manier waarop de publieke opinie naar defensie kijkt. Hoewel defensie misschien niet het allerbelangrijkse is in een samenleving, wil ik het signaal geven dat het toch waardevol is en belangrijk om in te investeren."

We zijn niet bij de pakken bijven zitten

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt te begrijpen dat Holslag zich zorgen maakt over de instroom aan de universiteiten. "We zijn op dat vlak niet bij de pakken bijven zitten", zegt ze. Ze verwijst naar Columbus, een proef die jongeren op het einde van het secundair afleggen om hen een spiegel voor te houden waar hun talenten liggen. Daarnaast heeft ze het ook nog over de niet-bindende toelatingsproeven voor de lerarenopleiding, burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur- architect.

Meest gelezen