Videospeler inladen...

Kerncentrale Doel ligt nu volledig stil: gisteravond ook Doel 4 uitgevallen

De kernreactor Doel 4 is gisteravond automatisch stilgevallen door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. De overige reactoren lagen al stil. De volledige kerncentrale van Doel is nu dus niet meer actief, maar er is op dit moment geen probleem voor de stroomlevering.

"Gisteravond rond 21.30 uur is de reactor Doel 4 automatisch uitgeschakeld als gevolg van een defect op de vermogensregeling van de stoomturbine, in het niet-nucleaire gedeelte", zegt Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel.

De uitschakeling is een standaardprocedure. "Er is geen gevaar geweest voor de bevolking, de omgeving of de installaties", aldus Scheerlinck. Uitbater Electrabel-Engie verwachtte aanvankelijk de reactor vanavond nog te kunnen heropstarten, maar dat is intussen uitgesteld tot maandagavond 23 uur.

Door het automatisch stilvallen van Doel 4 produceert de kerncentrale van Doel in zijn geheel geen elektriciteit op dit moment, want de andere reactoren liggen stil voor onderhoud of door problemen. "Maar dat zal een kortstondige situatie zijn", klinkt het. "Voor Electrabel is het geen probleem. Wij kunnen nog steeds al onze klanten zonder probleem beleveren."

De nucleaire veiligheid blijft de eerste prioriteit, zegt de woordvoerster. "We proberen de onderhoudsperiodes zo te plannen dat het niet allemaal samenvalt, maar de veiligheid primeert altijd over commerciële en andere belangen. Dat Doel 1 en 2 gingen stilliggen voor onderhoud lag al heel lang vast. Doel 3 zal begin augustus normaal kunnen opstarten."

Ook bij Elia, beheerder van het hoogspanningsnet, benadrukt men dat er geen probleem is voor de stroomlevering. "Als een grote kerncentrale uitvalt, zorgt dat uiteraard voor een onevenwicht in het elektriciteitssysteem", zegt woordvoerster Marleen Van Hecke. "Maar Engie Electrabel had zelf gascentrales achter de hand die zich onmiddellijk ingeschakeld hebben om het onevenwicht te herstellen. Op dit moment is er zeker geen probleem naar bevoorradingszekerheid. En stel dat er iets met die gascentrales zou gebeuren, dan nog hebben we backupsystemen. We kunnen eventueel elektriciteit gaan uitvoeren vanuit het buitenland. De komende dagen is er daar zeker voldoende beschikbaar."

Op Twitter roept Kristof Calvo (Groen) nogmaals op om de kerncentrales te sluiten. "Oude kerncentrales zijn niet de oplossing, maar het probleem", klinkt het.

Meest gelezen