Videospeler inladen...

Merkel over Trump: "Terugtrekking via tweet is ontnuchterend en voor een stuk deprimerend"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft veel kritiek op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om niet meer achter de slotverklaring van de G7-top te staan. De Duitse regering houdt wel vast aan het document, zegt ze nog.

 "De terugtrekking via een tweet is uiteraard ontnuchterend en voor een stuk ook deprimerend", zei Merkel tijdens een interview op de Duitse openbare omroep ARD. Ze geeft toe dat de beslissing van Trump de dingen er niet gemakkelijker op maakt, maar zegt dat ze van plan is om met hem te blijven praten, onder meer op de NAVO-top in Brussel, in juli.

Er zijn goede redenen om te blijven vechten voor een trans-Atlantische alliantie

Duitse bondskanselier Angela Merkel

Bovendien heeft de beslissing van Trump Merkel gesterkt in haar overtuiging dat gewerkt moet worden aan een sterke Europese Unie. Europa moet zijn lot meer in eigen handen nemen en zijn waarden zelf verdedigen, bijvoorbeeld samen met Japan. Tegenover de VS mogen Duitsland en Europa niet meer roekeloos zijn. Toch betekent het protectionistische beleid van Trump niet het einde van het partnerschap met de VS. "Er zijn goede redenen om te blijven vechten voor een trans-Atlantische alliantie", aldus de Duitse bondskanselier.

Eerder verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas al dat je "in enkele seconden met 280 karakters op Twitter het vertrouwen kan tenietdoen". De Franse president Emmanuel Macron zei dat de mate van het succes van internationale samenwerking niet "door woedeaanvallen" mag worden bepaald.

Canada gelooft niet dat aanvallen die op de man spelen echt gepast zijn

Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland

Trump liet afgelopen nacht via zijn geliefkoosde medium Twitter weten dat hij niet langer de gezamenlijke slotverklaring van de landen van de G7 onderschrijft. Redenen zijn volgens hem de "valse verklaringen" van de Canadese premier Justin Trudeau, die tijdens een persconferentie na afloop van de G7-top had gezegd dat vanaf 14 juli Canadese tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht zouden worden.

Trudeau kreeg het vandaag vanuit de VS hard te verduren. Twee topadviseurs van het Witte Huis zeiden dat Trudeau de VS een mes in de rug gestoken heeft en dat er "een speciale plek is in de hel" voor mensen zoals hij.

 "Canada gelooft niet dat aanvallen die op de man spelen echt gepast zijn of een nuttige manier zijn om onze relaties met andere landen te onderhouden", reageert de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland. 

Europees president Donald Tusk, die ook aanwezig was op de G7-top, verdedigt Trudeau. "Er is een speciale plek in de hemel voor Justin Trudeau. Canada, bedankt voor de perfecte organisatie van de G7", twittert hij.

Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, heeft op Twitter alleen maar spot en ironie voor de Amerikaanse president. 

Meest gelezen