Nieuwsfoto van het jaar? "Wie heeft de macht? Wat gaat er in die mensen om?"

Voor velen is het nu al het nieuwsbeeld van het jaar: de Amerikaanse president Donald Trump die op de G7-top streng wordt bekeken door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Trump zit neer, Merkel staat recht geruggesteund door andere wereldleiders. "De ochtend" op Radio 1 liet fotograaf Michiel Hendryckx erover aan het woord.

"Het is absoluut een mooie foto, bijna alsof het in scène is gezet", begint Hendryckx lyrisch over de foto.  De foto is genomen door Jesco Denzel, al jaren de vaste fotograaf van de Duitse bondskanselier. "Hij zet zijn bazin duidelijk in the picture. Hij kadreert haar bijna centraal, Trump zit er maar bij", weet Michiel Hendryckx.  Dat de foto door de entourage van Merkel de wereld is ingestuurd, is geen toeval.

"Het is echt een confrontatie", analyseert fotograaf Hendryckx. "Merkel heeft absoluut de touwtjes in handen in dit beeld. Trump zit neer, zich waarschijnlijk niet bewust wat de impact van het beeld zal zijn. Hij zoekt de blik van Macron die naast Merkel staat. Een beetje alsof "Jij gaat mij toch helpen?" Zijn gekruiste armen duiden op een defensieve houding. De blik van Trump is moeilijk te lezen. Het blijft een pretentieuze snoeshaan, maar er zit volgens mij toch een kantelmoment in dit beeld. Hij voelt zich een beetje berispt. Als Trump deze foto gaat zien, zal hij daar absoluut zeer ongelukkig mee zijn."

Als Trump deze foto gaat zien, zal hij daar volgens mij zeer ongelukkig mee zijn

"Bij deze foto kan je uren nadenken, speculeren over wat er in die mensen omgaat. Het is ook een beeld van macht: wie heeft de macht? Ik lees daarin dat Trump de berispte jongen is en Merkel de onderwijzeres. Maar misschien wil ik dat er in lezen. Dat maakt die foto zo succesvol: iedereen gaat daarin zijn eigen verhaal projecteren", aldus Michiel Hendryckx. 

Volgens Hendryckx bewijst de foto - en het feit dat die zo drukbesproken wordt- dat fotografie een sterk medium blijft. "Men heeft fotografie al dikwijls afgeserveerd als medium. Het moet bewegend beeld zijn. Maar bij een stilstaand beeld van een fotograaf die duidelijk de intellectuele keuze maakt van "nu druk ik af, dit is mijn cadrage", zie je dat fotografie een ongelooflijk sterk medium blijft."

Verschillende perspectieven

De bewuste situatie is overigens vanuit verschillende perspectieven gefotografeerd.  Op een foto die werd gedeeld door het Elysée zien we bijvoorbeeld een Macron die het voor het zeggen heeft. Op een andere foto zien we dan weer vriendelijk lachende gezichten.

Beluister hieronder het gesprek met fotograaf Michiel Hendryckx in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen