Videospeler inladen...

Björn Soenens: "Top tussen Trump en Kim Jong-un wordt een succes”

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump zijn aangekomen in Singapore, waar dinsdag hun topontmoeting zal plaatsvinden. “De top tussen Trump en Kim-Jong un wordt een succes”, duidt Amerika­correspondent Björn Soenens. 

Dinsdag vindt in Singapore de top tussen Trump en Kim Jong-un plaats. Een top waar we meer van mogen van verwachten dan van de G7, die op ruzie uitdraaide tussen Trump en de Canadese premier Justin Trudeau. En die voor het eerst sinds 1975 zonder gezamenlijke slotverklaring eindigt.

"Een historische kans die niet gemist mag worden"

"Over de top met Kim Jong-un is Trump optimistisch. De president noemt dit een historische kans die niet gemist mag worden. Ook Kim Jong-un zal deze opportuniteit niet willen missen", weet Soenens.

"De Amerikaanse president heeft ook al laten verstaan dat hij binnen de eerste minuut zal weten of het een succes wordt of niet “that is my touch, my feel”. Als Trump zou voelen dat het voor Kim niet menens is, zou hij meteen vertrekken." 

De verwachting is dat alles een succes wordt, al komt er maar een handdruk

Björn Soenens

“De verwachting is dat alles een succes wordt, al komt er maar een handdruk”, aldus Soenens. "Beide leiders hebben er belang bij dat deze top een succes wordt. Vooraf hebben ze de verwachtingen bijgestuurd door te zeggen dat de top eerst niet doorging. Eerst verwachtte men totale nucleaire ontwapening van Noord-Korea, maar de top wordt een eerste stap. Er zal een agenda voor de toekomst opgesteld moeten worden." 

"Kim Jong-un moet zich openen naar de buitenwereld"

"De Koreaanse oorlog is ondertussen 65 jaar geleden tot een einde gekomen met een wapenstilstand. Het wordt tijd dat er ook vrede wordt gesloten", aldus Soenens.

"Het is vooral duidelijk dat Kim Jong-un zich moet openen naar de buitenwereld. Zijn elite wordt onrustig. Totale controle uitoefen over de staat en zijn individuen kan niet."

Een totale controle uitoefen over Noord-Korea en zijn individuen kan niet

Björn Soenens

"We mogen van deze top een ruilhandel verwachten. In ruil voor minder kernwapens of een start van ontwapening, zal de Noord-Koreaanse leider de weg zoeken naar economische vooruitgang, naar toegang tot buitenlands kapitaal en economische hulp om zijn bevolking een beter leven te geven", besluit Soenens. 

Kim Jong-un met de minister van Buitenlandse Zaken Dr. Vivian Balakrishnan in Singapore

Meest gelezen