Videospeler inladen...

G7 eindigt met coup de théâtre: Trump staat niet langer achter slotverklaring

De top van de G7 is geëindigd met een bijzonder valse noot: de Amerikaanse president Donald Trump onderschrijft niet langer de gezamenlijke verklaring. Dat liet hij weten op Twitter. Trump ligt in de clinch met de Canadese premier Justin Trudeau die tijdens een persconferentie na afloop van de G7-top had gezegd dat Canadese tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht zouden gaan.

De bijeenkomst van de 7 belangrijkste industrielanden - die deze keer plaatsvond in Canada - concludeerde gisteravond ondanks spanningen aanvankelijk wel degelijk met een gezamenlijke slotverklaring. Daarin beklemtoonden de wereldleiders het belang van vrije wereldhandel.

Maar op een persconferentie achteraf verklaarde de Canadese premier Trudeau dat zijn land vanaf 1 juli zal doorgaan met tegenmaatregelen tegen de eerdere Amerikaanse beslissing om importtarieven te heffen op buitenlands staal en aluminium. Canada is een van de grootste handelspartners van de VS en Trudeau had gehoopt dat Trump door de gesprekken tijdens de G7 van gedachten zou veranderen over de heffingen. 

Trump reageerde bijzonder misnoegd op de verklaringen van Trudeau en besliste om zich terug te trekken uit de gezamenlijke verklaring. Hij spaarde ook de harde woorden voor de Canadese leider niet. "Gebaseerd op Justins valse verklaringen tijdens zijn persconferentie en het feit dat Canada massale invoertarieven aanrekent aan onze Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven, heb ik onze Amerikaanse vertegenwoordigers opgedragen om de Verklaring niet te onderschrijven", plaatste Trump op Twitter.

Videospeler inladen...

Erg oneerlijk en zwak van Justin Trudeau

De Amerikaanse president Donald Trump

"Trudeau gedroeg zich erg mak en mild tijdens onze G7-ontmoetingen, om daarna een persconferentie te geven nadat ik was vertrokken waarin hij zegt dat "Amerikaanse tarieven nogal beledigend zijn"en dat hij "niet met zich laat sollen". Erg oneerlijk en zwak", klaagt de Amerikaanse president, die dreigt met nieuwe maatregelen. "We bekijken invoertarieven op auto's die de Amerikaanse markt overspoelen!"

Het kabinet van Trudeau laat weten dat de Canadese premier niets anders had gezegd dan wat hij zowel publiekelijk als privé met Trump al had verklaard. Het is de eerste keer in de ruim veertigjarige geschiedenis van het forum van de belangrijkste industrielanden dat een van de leden zijn steun voor een verklaring intrekt. "Het is een soort coup de théâtre. Twee dagen van diplomatie de vuilbak in. De top in Canada is daardoor een débacle", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens. De Europese Unie blijft wel achter de verklaring staan.

Ook Japan haakt af voor plasticrecyclage

Door het politieke moddergevecht ging er nog weinig aandacht naar enkele concrete maatregelen op de top van de G7. Zo wordt er 3 miljard dollar uitgetrokken voor het onderwijs van vrouwen en meisjes in kwetsbare situaties. De Pakistaanse vrouwenrechtenactiviste en Nobelprijswinnares Malala Yousafzai was daar bijzonder gelukkig mee. 

Maar een ander voorstel, om tegen 2030 alles plastic in de wereld te recycleren, kreeg NOG minder steun dan verwacht. Na de VS haakt ook Japan af. Van de G7 lozen de Verenigde Staten het meeste plastic in de oceanen. Wereldwijd zijn China, Indonesië en de Filipijnen de grote boosdoeners. 

Meest gelezen