Staking bij verzekeraar AG Insurance in Antwerpen en Charleroi

Bij verzekeraar AG Insurance is een staking uitgebroken in de hoofdkantoren in Charleroi en Antwerpen. De vakbonden pikken het niet dat de directie enkele collectieve arbeidsovereenkomsten heeft afgesloten met alleen de steun van de Vlaamse christelijke vakbond LBC. Ze blokkeren momenteel de toegang voor het andere personeel.

"Als er dan geen vooruitgang is, stevenen we zeker af op een harder conflict", waarschuwde Jean-Michel Cappoen van de socialistische vakbond gisteravond. De vakbonden pikken het niet dat de directie een reeks collectieve arbeidsovereenkomsten heeft afgesloten met enkel steun van de Vlaamse christelijke bond LBC. Daarbij werd het sociaal overleg omzeild, stellen de andere bonden.

De cao's gaan onder meer over een harmonisering van extralegale voordelen binnen het bedrijf en de invoering van glijdende uren. Morgen zouden de bonden daarover opnieuw samenzitten met de directie. "We willen dat de debatten over een aantal punten worden heropend. Als er dinsdagmiddag geen vooruitgang is geboekt, dreigen onze acties harder te worden", zegt Cappoen.

De directie wil het overleg van morgen alle kansen geven. "We zijn er nog altijd van overtuigd dat ons CAO-voorstel een goed voorstel is", zegt Gerrit Feyaerts, woordvoerder van AG Insurance. "Dat één vakbond er wel mee akkoord is, bewijst dat. Maar natuurlijk willen we luisteren naar de grieven."

Hinder

Door de blokkades kan er op z'n minst een deel van de dag niet gewerkt worden in de kantoren in Antwerpen en Charleroi. In Antwerpen werken ongeveer 600 mensen, in Charleroi zo'n 400 personeelsleden. "De bedoeling is nu vooral druk te zetten op de directie", klinkt het bij de bonden. Bij de lokale makelaars zou er geen hinder zijn, "tenzij ze echt dringende vragen hebben voor de regionale kantoren".

Op het hoofdkantoor in Brussel wordt voorlopig niet gestaakt. In totaal werken er 4.300 mensen bij AG Insurance. 

Meest gelezen