17 huiszoekingen in ons land in groot dossier over sociale dumping in bouwsector

Speurders zijn vanmorgen binnengevallen op 17 adressen in West- en Oost-Vlaanderen in een groot dossier over ernstige sociale dumping in de bouwsector. Twee verdachten werden opgepakt.

Op werven, bij verdachten en werknemers thuis en bij de hoofdzetel van één van de bedrijven: de politie viel op maar liefst 17 plaatsen in Oost- en West-Vlaanderen binnen vanmorgen. De huiszoekingen kaderen in een groot onderzoek naar sociale dumping in de bouwsector. Het onderzoek wordt sinds 2016 gevoerd. Twee verdachten werden opgepakt.

Waarover gaat het dossier?

Wat is er precies aan de hand? In Roemenië richtte de criminele organisatie zogenoemde postbusbedrijven op, fictieve bedrijven, van waaruit tientallen werknemers naar België gehaald werden. Ze betaalden in ons land geen sociale zekerheidsbijdrage - ze ontdoken op die manier bijna drie miljoen euro. De werknemers moesten werken tegen een hongerloon en ook de panden waar ze moesten verblijven, waren in slechte staat. 

Naast de postbusbedrijven werden er ook managementvennootschappen op opgericht, die de winsten zouden witgewassen hebben. 

Tegelijk werden er ook in Roemenië huiszoekingen uitgevoerd bij minsten 9 bedrijven.

Meest gelezen