Video player inladen ...

Activist Edward Leung krijgt 6 jaar cel in Hong Kong

De rechtbank in Hong Kong heeft activist Edward Leung tot zes jaar cel veroordeeld. Leung speelde een belangrijke rol in het gewelddadige conflict met de politie tijdens het Chinese nieuwjaar in 2016. De twintiger is sinds jaren een boegbeeld voor meer democratie en autonomie in Hong Kong. 

De aanleiding van het conflict tijdens dat beruchte Chinese nieuwjaar in 2016  was een poging van de politie om een lokale voedingsmarkt te sluiten in het commerciële district van Mong Kok. Die politieactie werd aangegrepen door demonstranten om hun ongenoegen te uiten over de Chinese controle over Hong Kong. Demonstranten gooiden met stenen naar de politie en staken vuilnisbakken in brand. Bij die rellen raakten zo'n 130 mensen gewond, vooral bij de politie. Het protest was een zware beproeving voor de lokale overheid in Hong Kong.

Edward Leung onderweg naar de rechtbank, waar hij veroordeeld zal worden tot 6 jaar cel. AFP or licensors

Leung, een student filosofie aan de Universiteit van Hong Kong, is een van de gezichten van een beweging die ijvert voor meer democratie en autonomie in de regio. Maar begin dit jaar veroordeelde de rechtbank in Hong Kong Leung al tot één jaar gevangenis voor agressie tegen een politieman tijdens de rellen. Hij zit al sinds januari in hechtenis. Gelijktijdig met Leung kregen nog twee andere activisten een gevangenisstraf van 3,5 en 7 jaar.

De straffen passen in het huidige hardline-beleid van de overheid tegenover de eis voor meer openheid en democratie. Tijdens een speech in 2017 zei de Chinese president Xi Jinping nog dat China geen enkele activiteit duldt die de Chinese soevereiniteit in gevaar brengt. Een week geleden werden nog twee andere activisten tot een maand gevangenisstraf veroordeeld. 

Transitieperiode

In 1997 werd Hong Kong een deel van China, nadat de regio meer dan een eeuw onder Brits bewind stond. China beloofde een transitieperiode van 50 jaar, waarin Hong Kong een grote mate van autonomie zou behouden, zoals een eigen financieel en juridisch systeem. Leung is een uitgesproken voorvechter van volledige onafhankelijkheid voor Hong Kong, een opinie die hem in een lastig parket brengt bij de overheid. 

De "fishball revolution", een verwijzing naar het populaire straatvoedsel in Hong Kong, begon toen de politie een voedingsmarkt probeerde te sluiten. AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors