Videospeler inladen...

Amnesty International vraagt aandacht voor mensenrechten in Rusland

In Brussel heeft Amnesty International actie gevoerd aan de Russische ambassade. Drie dagen voor de start van het WK voetbal in Rusland vraagt Amnesty International aandacht voor de mensenrechten in het land. Een elftal van activisten in voetbaluitrusting trapte 100 gele ballen over de omheining van de ambassade.

Amnesty International heeft in Brussel actie gevoerd aan de Russische ambassade. Vlak voor de start van het WK voetbal in Rusland vraagt het aandacht voor de mensenrechten in het land. Amnesty International trok met een elftal van activisten in voetbaluitrusting naar de Russische ambassade.

"Elk van de elf activisten van de ploeg staat symbool voor een bekende mensenrechtenactivist uit Rusland", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. Op de shirts van de activisten staan immers de namen van elf belaagde Russische mensenrechtenverdedigers, die elk afkomstig zijn uit één van de gaststeden van het WK.

Amnesty International wil vlak voor de start van het WK voetbal in Rusland aandacht vragen voor de situatie van de mensenrechtenactivisten in het land. "Die activisten worden zwaar onder druk gezet, krijgen geen ruimte om hun werk te doen, worden geïntimideerd, worden opgesloten", zegt Wies De Graeve. "We vragen dringend van de Russische overheid om hun meer ruimte te geven en hun beter te beschermen."

De activisten hebben 100 gele voetballen over de omheining van de ambassade getrapt, met de boodschap #JusticeForOyub. Een verwijzing naar Oyub Titiev, een Russische mensenrechtenactivist die tot 10 jaar cel riskeert voor zijn strijd voor mensenrechten. Titiev is de directeur van het Tsjetsjeense kantoor van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial.

Meest gelezen