Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

België gaat asielzoekers terugsturen naar Griekenland

Ons land gaat opnieuw de Dublinakkoorden toepassen en asielzoekers terugsturen naar Griekenland. Volgens die akkoorden moet een asielaanvraag in het land van aankomst in de Europese Unie gebeuren. Maar sinds 2011 mochten van het Europees Hof van de Rechten van de mens geen asielzoekers meer naar Griekenland teruggestuurd worden, vanwege de slechte opvang in het land.

Vooral de toestand op de Griekse eilanden was het Europees Hof van de Rechten van de mens een doorn in het oog. Zeven jaar geleden al werd geoordeeld dat er daarom geen asielzoekers meer naar Griekenland mochten worden teruggestuurd. Dat betekent dat de Dublinakkoorden niet meer toegepast konden worden.

Heel wat vluchtelingen zetten voet aan de grond op Europese bodem in Griekenland. Honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan kwamen via Turkije op Griekse eilanden als Lesbos en Kos aan. Daar zijn de opvangmogelijkheden vaak erg beperkt en de omstandigheden zijn vaak erg schrijnend.

Maar op het Griekse vasteland zijn de omstandigheden verbeterd en daar kunnen asielzoekers nu dus opnieuw naartoe. 

"Er is een duidelijke verbetering. Europa heeft ook zwaar geïnvesteerd, Griekenland is financieel ondersteund om de omstandigheden te verbeteren, ook door ons land", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in De Ochtend op Radio 1. "We gaan nu kijken hoe we die terugkeer kunnen opstarten." Om hoeveel mensen het gaat kon Francken niet zeggen: "tientallen zeker, honderden hopelijk".

"Griekenland kan dat aan", zegt de staatssecretaris. "Zeker landen zoals België en Duitsland en een paar andere, zullen vluchtelingen mogen terugsturen, omdat we Griekenland altijd geholpen hebben toen het land in de problemen zat. Ook nu zijn er nog altijd mensen van Fedasil ter plaatse om te helpen."

Vluchtelingen zullen niet opgevangen worden op de eilanden, maar op het vasteland rond Athene.

Meest gelezen