Video player inladen...

Burgemeester Valencia: "Wij willen geen nieuwe tragedie zoals die met Aylan destijds"

"Valencia heeft een haven en wij gaan het nodige doen om Valencia te laten zijn wat het altijd geweest is: een toevluchtsoord." Zo duidt Joan Ribó, de burgemeester van Valencia, de beslissing van Spanje om het schip met 629 migranten en vluchtelingen aan boord, op te vangen. Het schip werd eerder de toegang geweigerd tot de Italiaanse havens en Malta. De burgemeester verwees ook naar het beeld van het Koerdische jongetje Aylan, een beeld dat bij velen op het netvlies is gebrand.

"We willen geen nieuwe tragedie, zoals die met Aylan destijds, op een moment dat regeringen met extreem rechtse opvattingen, zoals die in Italië, 629 vluchtelingen en migranten overlaten aan  hun lot", aldus de burgemeester. "Ik denk dat er 130 kleintjes op het schip zijn. Eén baby is vorige nacht geboren. Veel vrouwen zijn zwanger en wij vinden het absoluut onmenselijk dat een boot op drift wordt gelaten in zo'n situatie.  Valencia heeft een haven en wij gaan het nodige doen om Valencia te laten zijn wat het altijd is geweest (ondanks haar rechts bestuur destijds): onze stad is een toevluchtsoord."

Aylan

De burgemeester van Valencia verwijst ook naar Aylan. Het 3-jarige jongetje spoelde in 2015 aan op een Turks strand. Hij kwam om het leven bij de gevaarlijke overtocht naar Europa. Het tragische beeld van Aylan op het strand, ging de wereld rond. Hij werd zo het symbool van de vluchtelingencrisis.

Tuytens: "Spanje is niet bang voor aanzuigeffect"

Video player inladen...

Meest gelezen