Burgemeester Lebbeke is het niet eens met kritisch voetpadenrapport

Burgemeester Francois Saeys van Lebbeke is niet te spreken over een onderzoek van de universiteit Gent. Daaruit blijkt dat er te weinig aandacht gaat naar de kwaliteit van de trottoirs in de gemeente. Er zijn ook te weinig trottoirs. Onzin, zegt de burgemeester.

Universiteit Gent heeft voor het eerst in Vlaanderen een gemeente doorgelicht wat betreft de kwaliteit van de trottoirs.  Alle 174 straten in Lebbeke (dus ook in de deelgemeenten Wieze en Denderbelle) werden in kaart gebracht. Uit het rapport blijkt dat 44 procent van de Lebbeekse straten geen trottoir heeft. Waar er wel trottoirs zijn, zijn die vaak in een slechte staat.

Professor Johan De Mol: "Dat komt vermoedelijk omdat de gemeente trottoirs als een zogenaamde restruimte beschouwt en er te veel aandacht gaat naar het autoverkeer. Een aantal criteria voor trottoirs zouden toch moeten worden gerespecteerd, zodat bijvoorbeeld mensen met een buggy of mensen met een beperkte mobiliteit zich toch op een veilige manier kunnen verplaatsen".

Burgemeester Francois Saeys zegt dat het om fake news gaat. "Als je de parameters zo instelt dat er bijna geen enkele straat voldoet dan staat het resultaat op voorhand vast. Bovendien is Lebbeke naast zijn centraal woongebied vooral een landelijke gemeente waarbij er veel straten zijn waar een trottoir niet essentieel is. We zien trottoirs en fietspaden als onze grootste prioriteit".

De burgemeester zegt dat vorig jaar voor 585.000 euro is geïnvesteerd in trottoirs (voor herstellingen nog eens 150.000 euro). Voor dit jaar is dat 845.000 euro (ook hier zonder de herstellingen van trottoirs, voor een bedrag van 150.000 euro). "Voor volgend jaar is ook al voorzien om in twee straten nieuwe trottoirs te leggen, wat samen 600.000 euro kost".

Meest gelezen