Dieter Zetsche, CEO van Daimler AG
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Daimler moet meer dan 700.000 voertuigen terugroepen met mogelijke sjoemelsoftware

De Duitse autobouwer Daimler, die onder meer Mercedes produceert, moet in heel Europa 774.000 dieselvoertuigen terugroepen vanwege mogelijk gesjoemel met uitstootgegevens. De opdracht voor de terugroepactie komt van de Duitse regering.

"De regering beveelt de onmiddellijke officiële terugroeping van 238.000 Daimler-voertuigen in Duitsland vanwege illegale uitschakelingapparatuur”, dat heeft de Duitse minister van Transport Andreas Scheuer gemeld. Hij zei verder dat Daimler en de regering hierover “urenlang intensief onderhandeld hebben.”

"In totaal zijn er in Europa 774.000 voertuigen getroffen”, aldus Scheuer. Het gaat onder meer om Vito-bestelwagens, GLC-SUV's en de C-klasse.

Reactie Daimler

In een reactie laat Daimler weten dat het aan een "maximumtempo" zal werken om de uitstoot van de auto's aan te passen. En dat dit in samenwerking met de autoriteiten zal gebeuren en in volledige transparantie. Daimler wou niet kwijt of er nog andere modellen zouden worden teruggeroepen.

Mogelijk gesjoemel

De terugroepactie heeft te maken met verdachte testgegevens van de auto's. Net als bij Volkswagen, bijna drie jaar geleden, zijn de wagens mogelijk gemanipuleerd om schoner te lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

In tegenstelling tot het schandaal met sjoemelsoftware bij Volkswagen, dat schuld heeft bekend en al 26 miljard euro aan onder meer boetes en terugroepacties heeft betaald, houdt Daimler zijn onschuld vol.

Meest gelezen