Bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Dan toch geen nieuw migratieplan in Duitsland: "Masterplan is disasterplan geworden"

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) gaat zijn langverwachte masterplan over migratie dan toch niet presenteren. Normaal gezien zou het plan morgen voorgesteld worden. Maar het plan wordt niet uit de doeken gedaan omdat bondskanselier Angela Merkel en Seehofer niet op dezelfde lijn zitten over het afwijzen van asielzoekers aan de grens.

Morgen zou Seehofer zijn masterplan eindelijk kunnen voorstellen aan het publiek. Maar de officiële persconferentie werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een geschil tussen Merkel en Seehofer zou aan de basis liggen van de geannuleerde persconferentie. 

“Het masterplan is een disasterplan geworden”, stelt Duitslandcorrespondent Anke Plättner vanuit Berlijn. De onenigheid gaat over een oud conflict dat nieuw leven werd ingeblazen.

“Seehofer is nieuw als minister van Binnenlandse Zaken. En hij wil duidelijk maken dat vluchtelingen aan de Duitse grens kunnen worden tegengehouden. Maar dat wil Merkel niet. Zij wil vrije grenzen binnen Europa, daarnaast moet er een oplossing gevonden worden voor de Europese grenzen.” 

Europese versus nationale aanpak

Het geschil draait rond de nationale aanpak van Seehofer versus de Europese aanpak van Merkel. Verder vormt het 63-puntenplan van Seehofer geen radicale breuk met het beleid van Merkel.

“Het “wir schaffen das”-beleid van Merkel in de zomer van 2015 mag zich niet meer herhalen, daar is iedereen het over eens. Ook Merkel zelf”, zegt Plättner.  “Er werden ook een aantal punten in de wetgeving effectief aangepast, namelijk dat het moeilijker is om in Duistland asiel te krijgen. Een aantal maatregelen zijn ook scherper geworden.”

“Het “wir schaffen das”-beleid van Merkel in de zomer van 2015 mag zich niet meer herhalen, daar is iedereen het over eens

Anke Plättner

Details niet bekend

In het masterplan zou staan dat het asielbeleid sneller en beter moet. Zo zouden asielaanvragen sneller afgehandeld moeten worden en mensen die niet mogen blijven, consequenter teruggestuurd. Details over het plan zijn nog niet bekend.

“Wat wel een belangrijk punt is, zijn de zogenoemde ankercentra die zullen worden opgezet. De asielzoekers worden in een centrum allemaal samengezet, in de verschillende deelstaten.  Ze zouden er verblijven tot er over hun asielaanvraag een beslissing wordt genomen”, zegt Plättner.

“Het is een punt dat in het coalitieakkoord staat en dat ook de SPD heeft goedgekeurd. De centra zullen er zeker komen, de rest daarentegen ligt nog open.”

Conflict in nieuwe regering

Het annuleren van het migratieplan wijst op conflict in de relatief nieuwe Duitse regering. “Het is duidelijk dat de CSU een scherper beleid wil en Merkel meer voor de “wir schaffen das”- en welkomstcultuur staat”, aldus Plättner.

“In oktober zijn er ook deelstaatverkiezingen in Beieren. De CSU is erg bang dat de AFD, de rechts populistische partij, veel meer stemmen gaat halen. Het beleid dat de CSU voert is duidelijk met deze deelstaatverkiezingen in het achterhoofd ”, besluit Plättner.

Meest gelezen