Olivia Newton-John en John Travolta in "Grease" (1978)
© The Hollywood Archive - creative.belgaimage.be

Dé disco-filmmusical waar we allemaal op dansten: megasucces "Grease" wordt 40

Precies 40 jaar geleden ging de film "Grease" in première in de States. De Amerikaanse filmmusical van regisseur Randal Kleiser met John Travolta en Olivia Newton-John in de hoofdrollen werd een gigantisch succes en leverde bekende disco-hits op zoals "Hopelessly Devoted to You", "You're The One That I Want" en "Greased Lightnin'''.

Op 13 juni 2018, exact 40 jaar geleden ging de film "Grease" in première in de States. Wie jong was in 1978 kon er niet omheen: de soundtrack van de film barstte van de disco-hits. Als je er al niet zelf op danste, hoorde je ze wel elke dag op de radio: "You're the one that I want", "Summer nights", "Hopelessly devoted to you" en "Greased Lightnin' "

De film was van bij de start een gigantisch succes. Ook aan de box office: hij had 6 miljoen dollar gekost, en bracht wereldwijd 400 miljoen dollar op. Daarmee was hij lange tijd de meest succesvolle filmmusical ooit. 

© The Hollywood Archive - creative.belgaimage.be

Het verhaal speelt eind jaren '50. Danny Zuko, gespeeld door John Travolta, is een greaser. Dat was toen de naam voor tieners en jongeren uit een arbeidersgezin, meestal met een Spaanse of Italiaanse achtergrond, die herkenbaar waren aan hun vetkuif - de "grease" uit de titel van de film. 

Danny komt op het strand het Australische meisje Sandy tegen, gespeeld door Olivia Newton-John. Ze worden verliefd, maar het ziet ernaar uit dat het bij een vluchtige zomerliefde zal blijven, want Sandy moet na de vakantie terug naar Australië.  

Bij de start van het nieuwe schooljaar trekt Danny weer op met zijn oude vrienden van de T-Birds bende. Tot zijn verrassing duikt Sandy weer op, want haar ouders hebben hun plannen gewijzigd. Via haar vriendin Frenchy hoort ze bij een andere bende, de Pink Ladies.

Sandy is het goede meisje, Danny is een bad boy. Aan het eind vinden de twee elkaar toch weer terug, maar dat verloopt anders dan gebruikelijk in romantische Hollywoodfilms. Meestal moet de slechte jongen zijn leven beteren om het meisje te kunnen veroveren. In "Grease" is het net omgekeerd: het meisje is bereid een bad girl te worden om de jongen te krijgen. 

Hoe meer Sandy zichzelf als seksueel beschikbaar opstelt, hoe sympathieker ze wordt. Het is haast een viering van de sletterigheid. 

Filmkenner Ward Verrijcken

Onze filmkenner Ward Verrijcken vindt dat opvallend: "Het merkwaardige van de film is: Sandy, het personage van Olivia Newton-John, wordt door de gangleden meer geapprecieerd naarmate ze zich sletteriger gedraagt. Hoe meer ze zichzelf als seksueel beschikbaar opstelt, hoe sympathieker ze wordt. Het is haast een viering van de sletterigheid. En de film kreeg dan nog overwegend positieve recensies. Terwijl Hollywoodfilms nu juist helemaal de andere richting uitgaan: hoe braver, hoe beter. "

Vooral de soundtrack met niet minder dan 26 songs was de reden van het waanzinnige succes. In 1978 was die het op één na bestverkopende album in de States. Het moest enkel de soundtrack van "Saturday Night Fever" laten voorgaan, die andere film met John Travolta in de hoofdrol.

Wereldwijd ging het "Grease"-album 38 miljoen keer over de toonbank. "You're the one that I want" was een nummer 1-hit in de States, het Verenigd Koninkrijk en Australië, de single "Grease" haalde de eerste plaats in de States, en "Summer Nights" was nummer 1 in het Verenigd Koninkrijk. 

De song "Hopelessly devoted to you" is pas geschreven en opgenomen nadat de draaiperiode van de film al afgelopen was. De producers vonden dat er nog een sterke ballade ontbrak, en Olivia Newton-John moest terug naar Hollywood komen om het nummer op te nemen. Uiteindelijk zou juist die song een Oscar-nominatie in de wacht slepen. 

Hoewel alle personages jongeren in de schoolleeftijd zijn, waren de meeste acteurs die hen vertolkten behoorlijk wat jaartjes ouder. Olivia Newton-John was 28, Stockard Channing 33, Jeff Conaway 26 en John Travolta 23. Het publiek had daar kennelijk geen moeite mee.

Een jaar voor "Grease" was professioneel danser John Travolta naar wereldbekendheid gekatapulteerd door die andere disco-megahit: "Saturday Night Fever". Maar hij lag al vast voor de film "Grease" nog voor hij getekend had voor "Saturday Night Fever". 

De Spaanse vertaling van "Grease" is "Vet". Daarom werd de film in Spanje en Latijns-Amerika uitgebracht onder de titel "Brillantina". Behalve in Mexico, daar luidde de titel: "Vaselina". 

Meest gelezen