EU: "De prioriteit van Italiaanse en Maltese autoriteiten zou bij de migranten moeten liggen"

De VN en de EU vragen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de politieke impasse waardoor 629 migranten vastzitten op het reddingschip de Aquarius in de Middellandse Zee. “De prioriteit van zowel de Italiaanse als de Maltese autoriteiten zou moeten liggen bij het verzekeren dat deze mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben”, aldus een woordvoerder van de EU. De geredde migranten zitten vast op het schip omdat zowel Italië als Malta geen toestemming willen geven om aan te meren in hun havens.

“Deze mensen zijn in nood, hun provisie raakt op en ze hebben snel hulp nodig”, heeft het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR gemeld. De organisatie drong er bij de regeringen op aan om hun politieke overtuigingen buiten beschouwing te laten.

“De bredere kwesties, zoals wie verantwoordelijk is en hoe deze verantwoordelijkheid best gedeeld kan worden binnen de verschillende staten, zouden later bekeken moeten worden”, zei Vincent Cochetel, verantwoordelijke van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR voor het Middellandse Zeegebied.

Reactie EU

Ook de Europese Commissie heeft er bij de Italiaanse en Maltese autoriteiten op aangedrongen om zorg te verlenen aan meer dan 600 migranten aan boord van de Aquarius.

“We hebben het over mensen... De prioriteit van zowel de Italiaanse als de Maltese autoriteiten zou moeten liggen bij het verzekeren dat deze mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben”, dat zei woordvoerder van de EU Margaritis Schinas.

"We roepen alle betrokkenen op om bij te dragen aan een snelle oplossing, zodat de mensen aan boord van de Aquarius zo snel mogelijk veilig van boord kunnen gaan," vervolgde Schinas.

Spanje laat schip aanmeren

Ondertussen heeft Spanje aangeboden om het schip te laten aanmeren in zijn havens. De Spaanse premier Pedro Sanchez zou instructies gegeven hebben om het schip te laten aanmeren in de oostelijke haven van Valencia. 

Beleid nieuwe Italiaanse regering

Italië weigerde om het reddingsschip, met meer dan 600 geredde migranten aan boord, te laten aanmeren. De weigering lijkt een eerste uiting van het beleid van de nieuwe regering, waar de anti-immigratiepartij Lega deel van uitmaakt. Italië vroeg daarop aan het eiland Malta om het schip op te vangen. Maar ook Malta weigerde het schip. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen